SLUNJ: Pronađena tela 18 Srba ubijenih u operaciji Oluja!
Foto: Rojters

Sahranjeni u zajedničkoj grobnici

SLUNJ: Pronađena tela 18 Srba ubijenih u operaciji Oluja!

Crna Hronika -
Na području sektora Sever u akciji "Oluja", prema podacima "Veritasa", smrtno je stradalo 710 osoba srpske nacionalnosti, među kojima 452 civila, od čega 210 žena, od kojih je do sada sahranjeno 233 osoba, dok se 477 još vodi među nestalima

ZAGREB - Posmrtni ostaci 18 lica srpske nacionalnosti, od čega dve žene, ekshumirani su iz zajedničke grobnice sa lokacije Groblje u Slunju, saopštio je danas "Veritas", navodeći da je reč o Srbima sa Korduna stradalim u akciji Oluja tokom napada hrvatskih snaga na zaštićenu zonu UN poznatu kao sektor Sever.

Ekshumaciju, od 16. do 18. juna, obavljala je Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, dok su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Komisije za nestala lica Republike Srbije.

Prema Popisu poginulih lica u akciji Oluja sa mestom pokopa posmrtnih ostataka, koji je Hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. na lokaciji Groblje u Slunju pokopano je 17 posmrtnih ostataka, od kojih jedan pod imenom Milorad Sikirica (1939) iz sela Ponorac, a ostali pod oznakom NN, odnosno (nepoznat).

Na osnovu pregleda protokola neidentifikovanih od strane porodica žrtava, preliminarno je identifikovan je i Božo Trbojević (1936) iz Slunja, pokopano na tom groblju.

Na području sektora Sever u akciji "Oluja", prema podacima "Veritasa", smrtno je stradalo 710 osoba srpske nacionalnosti, među kojima 452 civila, od čega 210 žena, od kojih je do sada sahranjeno 233 osoba, dok se 477 još vodi među nestalima. Na području sektora Sever, od 2001. do sada je ekshumiran 241 posmrtni ostatak, od kojih je do sada identifikovano 106 osobe.

Na području sektora Sever nalazi se još nekoliko zajedničkih grobišta i više pojedinačnih, sa posmrtnim ostacima srpskih žrtava iz vremena "Oluje", koji već 19godina čekaju povoljnu „političku klimu“ da budu ekshumirani i identifikovani, navodi "Veritas".

U zadnjih 13 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske i bivše RSK ekshumiran je ukupno 1.281 telo srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 858 posmrtnih ostataka. Na "Veritasovom" spisku nestalih još se nalazi 1.929 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991. - 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je, kako se navodi, 1.338 civila, od čega 517 žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track