SARAJEVO: Generalu VRS Novaku Đukiću 20 umesto 25 godina zatvora!
Foto: Rojters

Presudio Apelacioni sud

SARAJEVO: Generalu VRS Novaku Đukiću 20 umesto 25 godina zatvora!

Crna Hronika -
Član tima odbrane, advokat Slobodan Bilić najavio je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu radi zaštite prava generala Đukića

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine smanjio je kaznu generalu Vojske Republike Srpske u penziji Novaku Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora za zločine na "Tuzlanskoj kapiji" 25. maja 1995, potvrdio je Đukićev branilac Milorad Ivošević.

Ivošević je precizirao da još nije dobio presudu Apelacionog veća Suda BiH, ali da je ova informacija "nažalost tačna", prenosi Radio televizija Republike Srpske (RTRS).

Član tima odbrane, advokat Slobodan Bilić najavio je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu radi zaštite prava generala Đukića.

Ustavni sud BiH poništio je početkom godine pravosnažnu presudu kojom je general Đukić bio osuđen na 25 godina zatvora za granatiranje Tuzle, odnosno zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer je primenjen retroaktivno Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a ne Krivični zakon bivše SFRJugoslavije koji je bio relevantan u vreme kada su počinjeni zločini koji mu se stavljaju na teret.

Odbrana generala Đukića zahtevala je od Apelacionog veća suda BiH da suđenje bude ponovljeno ali sudsko veće, kojem je predsedavao sudija Dragoje Vukoja, nije prihvatilo takav zahtev.

Generalov sin Davor Đukić izjavio je za RTRS da ovakvo ponašanje Ustavnog suda i Suda BiH "prevazilazi granice pravnog nasilja", dok predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da je to još jedan u nizu dokaza da je Sud BiH politički sud.

Zamenik predsednika Boračke organizacije RS Miko Škorić tvrdi da se Sud BiH drži ustaljene prakse, koja je uvek na štetu Srba, a da zaštitu svojih prava general Đukić treba da zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS zatražiće od Republičkog tima za koordinaciju istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih lica da hitno zauzme stav o najnovijoj presudi Suda BiH.

Predsednik organizacije Nedeljko Mitrović rekao je da je očito da Visoki sudski i tužilački savet BiH "ne vrši nadzor nad radom Tužilastva i Suda BiH, zbog čega pravosuđe BiH i donosi ovakve nakaradne presude, uglavnom na štetu Srba".

( Tanjug/RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track