Uhapšen Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda!

Pri kupovini primenli nevažeći zakon

Uhapšen Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda!

Crna Hronika -
Milan Janković se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja jer je prijavio da nema rešeno stambeno pitanje pa mu je dodeljen stan površine 102 kvadratna metra

BEOGRAD - Dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda i generalni sekretar komore Ivana Zeljković uhapšeni su danas zbog sumnje da su zloupotrebili položaj.

Policija je Jankoviću i Zeljkovićevoj dredila 48 časovni policijski pritvor posle čega će njih dvoje biti izvedeni pred dežurnog istražnog sudiju.

Osnovano se sumnja da je Janković Upravnom odboru Privredne komore Beograda, u svojstvu predsednika, podneo zahtev za rešavanje stambenog pitanja, navodeći da nema rešeno stambeno pitanje, a Ivana Zeljković je, nakon toga, sa Jankovićem zaključila Ugovor o zakupu stana od 102 kvadratna metra u Beogradu, koji je kupila Privredna komora Beograda.

Istog dana kada je stan kupljen Janković je podneo zahtev za otkup stana, prilažući dokumentaciju i izjave članova porodice u kojima se navodi da nemaju rešeno stambeno pitanje. Rešavajući ovaj zahtev, Ivana Zeljković je istog dana, suprotno Statutu Privredne komore Beograda i bez odluke Upravnog odbora, primenjujući nevažeće odredbe Zakona o stanovanju RS, zaključila sa Jankovićem ugovor o otkupu stana , iako je znala da on ima rešeno stambeno pitanje.

Na ovaj način, osumnjičeni su pribavili imovinsku korist od 21.708.959 dinara i za taj iznos oštetili Privrednu komoru Beograda.

Inače Janković je ranije bio prvostepeno osuđen je na osam meseci zatvora i tri godine uslovno zbog falsifikovanja diplome. Inače, Prvi osnovni sud u Beogradu prethodno je utvrdio da je diploma Milana Jankovića, stečena na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na osnovu koje je on potom magistrirao i doktorirao, zapravo falsifikovana.

Predsednik Privredne komore Beograda imao kriminalnu prošlost

U presudi Apelacionog suda, koji se bavio spornom diplomom predsednika Privredne komore Beograda Milana Jankovića, u kojoj se tereti da je falsifikovao istu sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, piše i da je u prošlosti imao određenih kriminalnih aktivnosti, pa mu nisu bila strana ni razbojništva ni krađe.

Poret toga što ga je 1991. godine Četvrti opštinski sud kaznio zbog krivičnog dela sa 1.000 dinara, u presudi piše i da je Janković imao i inostrane presude, i to suda u Riminiju (1974. godine) zbog krivičnog dela saučesništvo u krađi, po kojoj je osuđen na kaznu zatvora od jednog meseca, uslovno na pet godina, i novčanu kaznu od 30.000 lira.

Dve godine kasnije (1976. godine) u Milanu je osuđen zbog razbojništva na zatvorsku kaznu od dve godine, uslovno na pet godina i novčanu kaznu od 150.000 lira. I 1980. godine Janković je imao problem sa italijanskim vlastima, samo ovog puta u Firenci, a krivično delo je bilo saučesništvo u krađi, zbog čega je osuđen na kaznu zatvora od osam meseci i na novčanu kaznu od 80.000 lira.

Na čelu Privredne komore Beograda je od 2000. godine, i iza sebe ima mnoštvo nagrada, među kojima su i one za menadžera godine.

Takođe je obavljao više funkcija u raznim upravnim odborima i drugim organizacijama.

( EPK/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track