Uhapšen Milutin Đajić predsednik komisije Direkcije za izgradnju Beograda!

Malverzacije

Uhapšen Milutin Đajić predsednik komisije Direkcije za izgradnju Beograda!

Crna Hronika -
Oni se sumnjiče da su na tenderu odbacili najbolju ponudu "Energoprojekta niskogradnja", a prihvatili ponudu "Hidrotehnike-Hidroenergetike" a.d. i "Ferbild" d.o.o. i na taj način su, kako se navodi, za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od tri milijarde dinara

BEOGRAD - Pripadnici MUP-a Srbije uhapsili su predsednika Komisije Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milutina Đajića i dva člana Komisije Natašu Kostić i Čedu Vidačića.

Oni se sumnjiče da su na tenderu odbacili najbolju ponudu "Energoprojekta niskogradnja", a prihvatili ponudu "Hidrotehnike-Hidroenergetike" a.d. i "Ferbild" d.o.o.

Na taj način su, kako se navodi, za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist od tri milijarde dinara.

Uhapšeni su i direktor "Hidrotehnike-Hidroenergetike" Dragiša Vučković i direktor "Ferbilda" Radule Đoković.

Sumnja se da su prilikom otvaranja ponuda za izvođenje radova na Interceptoru – tunel Višnjica, ponudu privrednog društva "Energoprojekt - Niskogradnja" a.d. iz Beograda u iznosu od 3.150.000.000 dinara proglasili kao formalno neispravnu, iako je dostavljena u skladu sa uslovima konkursne dokumentacije, a ponude privrednih društva „Ferbild" d.o.o.( u iznosu od 3.103.363.120 dinara) i “Hidrotehnike - Hidroenergetike" a.d. koja je iznosila 4.129.837.000 dinara proglasili ispravnim.

Ponude su bile neispravne po Zakonu o javnim nabavkama, podzakonskim aktima i internom aktima. Osumnjičeni se terete da su ponudu Privrednog društva „Ferbild“ d.o.o. proglasili kao najpovoljniju i dali predlog UO da se sa njima potpiše ugovor, da bi nakon toga najpovoljniji ponuđač odustao od zaključenja ugovora uz obrazloženje da ne može da obezbedi garancije za povraćaj avansa i dobro izvršenje posla.

Nakon toga, predložili su prihvatanje druge najpovoljnije ponude i uputili UO na usvajanje, na osnovu kojeg je potpisan ugovor sa Privrednim društvom „Hidrotehnikom – Hidrotehnikom“ a.d. na iznos od 4.129.837.000 dinara. Sumnja se da su na ovaj način Đajić,Kostić i Vidačić omogućili da privredna društva "Hidrotehnika - Hidroenergetika" a.d. i "Ferbild" d.o.o. pribave imovinsku korist u iznosu od 1.026.473.880 dinara, za koliko je oštećena „Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ JP, a što predstavlja realnu tržišnu vrednost radova i razliku između ponuda privrednih društava „Hidrotehnika – Hidroenergetika“ a.d. i "Ferbild" d.o.o. Takođe postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni Radule Đoković , odgovorno lice Privrednog društva „Ferbild“ Beograd, u saizvršilaštvu sa Dragišom Vučkovićem, odgovornim licem Privrednog društva „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ a.d. iz Beograda, izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Sumnja se da je nakon izbora Privrednog društva „Ferbild“ d.o.o. iz Beograda, kao najpovoljnijeg ponuđača na tenderu za izvođenje radova na Interceptoru – tunel Višnjica sa ponudom na iznos od 3.103.363.120 dinara, odustao od zaključenja ugovora sa obrazloženjem da navodno ne može da obezbedi garancije za povraćaj avansa i dobro izvršenje posla, iako su mu navedeni uslovi već bili poznati.

Sumnja se da se Đoković predhodno dogovorio sa Vidakovićem da mu ustupi Ugovor o izvođenju radova, koji bi Preduzeće „Hidrotehnika Hidroenergetika“ a.d. zaključila za cenu izvođenju radova od 4.129.837.000 dinara koja je za 1.026.473.880 dinara veća od realne tržišne vrednosti i ponude privrednog društva “Ferbild”, a sve iz razloga kako bi R. Đ. postao podizvođač Privrednom društvu “Hidrotehnika-Hidroenergetika” a.d. sa učešćem u radovima u visini od 50 odsto, na osnovu kojeg su privredna društva “Hidrotehnika-Hidroenergetika” i “Ferbild” zaključila Integralni sporazum i ugovor, što je suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tenderskim uslovima i zaključenom ugovoru, čime su su oni pribavili imovinsku korist privrednim društvima “Hidrotehnika-Hidroenergetika” i “Ferbild” u iznosu od 1.026.473.880 dinara.

( Tanjug/RTS/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track