DOBILA OTKAZ: Skočila je sa krova, a nije očistila kancelarije!

Surova odluka suda u Samoboru

DOBILA OTKAZ: Skočila je sa krova, a nije očistila kancelarije!

Crna Hronika -
Predsednik Opštinskog suda životnu dramu čistačice iskoristio je kako bi joj uručio otkaz s obrazloženjem da ona zbog pokušaja samoubistva nije obavila čišćenje zgrade pa je time povredila radnu disciplinu i izgubila povrenje poslodavca

ZAGREB Predsednik Opštinskog suda u Samoboru Darko Župančić, uručio je vanredni otkaz spremačici koja se 7. aprila pokušala ubiti skokom s krova Opštinskog suda u Samoboru zbog nervne rastrojenosti, a poslovdavac iskoristio policijski izveštaj za obrazloženje vanrednog otkaza.

Prilikom pada žena je zadobila je teške povrede, a nakon lečenja u KBC-u Zagreb od kraja aprila lečenje je nastavila u Psihijatrijskoj bolnici »Sveti Ivan«.

Njen poslodavac, predsednik Opštinskog suda u Samoboru životnu dramu čistačice iskoristio je kako bi joj uručio otkaz s obrazloženjem kako ona zbog pokušaja samoubistva nije obavila posao koji je preuzela – čišćenje zgrade suda. Odnosno, pokušaj samoubistva okarakterisao je kao » tešku povredu obveze iz radnog odnosa i gubitak poverenja«.

Pozivajući se na odredbe Zakona o radu kojima se regulšu prava iz radnog odnosa, kolektivni ugovor i ostale službene dokumente, predsednik Opštinskog suda u Samoboru navodi:

»Čistačica I.M. nije postupala u skladu s navedenim jer je usled pokušaja samoubistva za vreme radnog vremena ostao neizvršen posao koji je preuzela – čišćenje prostorija Opštinskog suda u Samoboru, a takvo njeno ponašanje je protivno i Etičkom kodeksu državnih službenika«, napisano je u obrazloženju otkaza čistačici I.M.

Celo obrazloženje otkaza temelji se na samom događaju i policijskom uviđaju, odnosno iscrpnom policijskom izveštaju koji je Sudu dostavljen četiri dana posle pokušaja samoubistva.

»Nadalje, valja istaći, da je usled opisanog ponašanja radnice, iz koga proizlazi da je ista pokušala samoubistvo za vreme radnog vremena, ostao nezavršen posao koji je preuzela, i da je njeno ponašanje suprotno zakonu, pa je izgubljeno i poverenje u čistačicu, jer bi ista i ubuduće mogla isto tako postupati i kršiti svoje obaveze iz ugovora o radu, zbog čega je istoj valjalo otkazati ugovor o radu na neodređeno vreme zbog teških povreda iz radnog odnosa i gubitka poverenja jer uz uvažavanje svih okolnosti i interesa ugovornih stranaka, nastavak radnog odnosa nije moguć«, stoji na kraju obrazloženja.

( Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track