SUD UVAŽIO MOLBU: Mlađo- Pop balkanski trgovac robljem na slobodi!
Foto: Kurir

Prebacivao Ukrajinke u Italiju zbog prostitucije

SUD UVAŽIO MOLBU: Mlađo- Pop balkanski trgovac robljem na slobodi!

Crna Hronika -
Mladen Dalmacija je iz zatvora trebalo da izađe 13. marta iduće godine, ali je sud procenio da je ostvarena svrha kažnjavanja, pa je pušten na slobodu devet meseci ranije

BEOGRAD - Mladen Dalmacija (39) zvani Mlađo ili Pop, koji je važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca belim robljem, pušten je na slobodu devet meseci ranije jer je sud uvažio njegovu molbu za uslovni otpust!

On je iz zatvora trebalo da izađe 13. marta iduće godine, ali je sud procenio da je ostvarena svrha kažnjavanja i da se može očekivati da će se i na slobodi dobro vladati i da do isteka kazne neće vršiti krivična dela.

Zanimljivo je da je Dalmacija, tadašnji student Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, dve godine bio u bekstvu i da je 30. septembra 2005. u odsustvu osuđen na osam godina kao organizator grupe za prebacivanje Ukrajinki u Italiju zbog prostitucije.

Radmila Dičić Dragićević, sudija Specijalnog suda u Beogradu, u obrazloženju presude navela je da je na osnovu dokaza, iskaza svedoka i prisluškivanja razgovora utvrđeno da je Dalmacija krajem decembra 2002. u Srbiji i Crnoj Gori organizovao grupu za trgovinu ljudima u međunarodnim razmerama. Između ostalog, u martu 2005. ta grupa je pokušala da iz Ukrajine preko Srbije u Italiju prebace dve ukrajinske studentiknje.

Za njim je bila raspisana Interpolova poternica, a uhapšen je u decembru 2005. u Italiji, iz koje je deportovan 2007.

Verovalo se i da Dalmacija, rodom iz Prijedora i državljanin BiH, u Veroni i Bolonji imao noćne barove, a prilikom hapšenja policajci su kod njega pronašli lažna dokumenta sa njegovom fotografijom.

Dalmacija je terećen da je sa bračnim parom Dudić telefonom ugovarao „nabavku“ devojaka iz Ukrajine. Za svaku stranu državljanku trebalo je da im plati po 1.600 evra, a devojkama su obećavali da će u Nemačkoj raditi kao bebisiterke i konobarice i zarađivati po 300-400 evra dnevno.

Dalmacija je u ruke policiji pao i u decembru 2000, kada je u iznajmljenom stanu u ulici Dimitrija Tucovića pronađeno 17 devojaka - maloletnih i punoletnih Moldavki i Rumunki. Policija je tada utvrdila da je Dalmacija sa jednim Rumunom u novembru 1999. ugovorio ilegalno prebacivanje devojaka iz Srbije u Republiku Srpsku, gde je za svaku stranu državljanku dobijao 500 maraka.

Zbog čega je pušten Dalmacija: Sagledao krivičnu odgovornost.

Krivično vanpretresno veće posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je 19. juna 2014. usvojilo molbu Dalmacije, a u njoj se navodi da će uslovni otpust biti opozvan ukoliko počini neko krivično delo za koje se može izreći kazna od preko godinu dana zatvora.

- Ovakvu odluku krivično vanpretresno veće je donelo jer je tokom izvođenja određenih dokaza, i to pribavljanja izveštaja od nadležne kazneno-popravne ustanove o vladanju osuđenog tokom izdržavanja kazne zatvora i saslušanja predstavnika kazneno-popravne ustanove u kojoj je osuđeni Dalmacija izdržavao kaznu zatvora, utvrdilo da je osuđeni tokom izdržavanja kazne ispunjavao sve individualne ciljeve koji su mu postavljeni, da nije disciplinski kažnjavan, da se vladao u skladu sa pravilima zavoda, da je dodeljena posebna prava koristio bez zloupotreba, kao i da je prihvatio program postupanja i promenio odnos prema izvršenom krivičnom delu, sagledavajući sada u potpunosti posledice i sopstvenu krivičnu odgovornost.Takođe je veće imalo u vidu i da se radi o licu koje ranije nije osuđivano i da nema podataka da se protiv njega vodi neki drugi krivični postupak, kao i mišljenje zamenika tužioca za organizovani kriminal, koji je predložio da se molba za uslovni otpust osuđenog usvoji, tako da su to sve okolnosti koje ukazuju da je proces readaptacije u odnosu na osuđenog okončan i da je da svrha kažnjavanja postignuta, zbog čega je i molba usvojena - navodi se u obrazloženju odluke suda o puštanju Dalmacije na prevremenu slobodu.

( Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track