POČELO SUĐENJE ZA LUKU BEOGRAD: Bubalo negira krivicu
Foto: Tanjug

Specijalni sud

POČELO SUĐENJE ZA LUKU BEOGRAD: Bubalo negira krivicu

Crna Hronika -
On je rekao da se ministarstvo, niti on lično nisu mešali u proces prodaje akcija "Luke Beograd" i da ni sa kim nije organizovao kriminalnu grupu i vršio nezakonite radnje prilikom prodaje tog preduzeća

BEOGRAD - Suđenje bivšem ministru privrede Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom privatizacije "Luke Beograd" počelo je danas u Specijalnom sudu iznošenjem odbrane optuženih.

On je istakao da je slučaj iskreiran kako bi se na nekoga svalilo nezadovoljstvo rezultatima privatizacije.

"Ovde sam iz puke potrebe da se optuži jedan ministar, na nekog svali nezadovoljstvo privatizacijom, podlegne populizmu i iskoristi prilika da se prikupe poeni u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Bubalo, iznoseći svoju odbranu.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo je prilikom podizanja optužnice trebalo da uzme u obzir kontekst, odnosno stanje u privredi u periodu kada je "Luka Beograd" privatizovana, jer je to preduzeće poput ostalih bilo ophrvano velikim dugovima...

Kako je Bubalo istakao, akcije "Luke Beograd" prodate su na tržištu po 70 odsto višoj ceni od njihove knjigovodstvene vrednosti pri čemu je istakao da zemljište na kojem se nalazi Luka nije bilo predmet privatizacije iako je ono bilo najvrednije pošto je Luka imala samo pravo korišćenja, ne i vlasništva.

On je rekao da se ministarstvo, niti on lično nisu mešali u proces prodaje akcija "Luke Beograd" i da ni sa kim nije organizovao kriminalnu grupu i vršio nezakonite radnje prilikom prodaje tog preduzeća.Optužnica iz decembra prošle godine tereti Bubala za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Za isto delo terete se i izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Đordević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna prošle godine i do 27. decembra je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković i Milan Beko na početku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković povukao kasnije iz Luke, a Beko iz C-marketa.Luka Beograd je jedan od predmeta na spisku 24 sporne privatizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track