Odloženo suđenje Radomiru Počuči
Foto: Kurir Štampano

Viši sud u Beogradu

Odloženo suđenje Radomiru Počuči

Crna Hronika -
Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta. Sudsko veće je zato odlučilo je da se glavni pretres odloži za 17. sepetmbar, kada će Poučuča izneti odbranu

BEOGRAD - Početak suđenje bivšem portparolu Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomiru Počuči zbog navodnog poziva na linč aktivistkinja "Žena u crnom", danas je odloženo zbog nedolaska njegovog advokata koji je - na godišnjem odmoru.

Umesto advokata, na ročište je došao pripravnik iz advokatske kancelarije koji, kako je naveo, nije položio pravosudni ispit, niti je upoznat sa spisima predmeta. Sudsko veće je zato odlučilo je da se glavni pretres odloži za 17. sepetmbar, kada će Poučuča izneti odbranu.

Počuča se tereti za krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od tri meseca do tri godine zatvora. On je nakon objave na svom nalogu, smenjen s mesta portparola Protivterorističke jedinice. Počuča je novinarima kazao da on nije promenio stav od 27. marta kada je na svom nalogu na Fejsbuku pozvao, kako se navodi, na linč "Žena u crnom".

"Žalim zbog reči koje sam upotrebio u nekulturnoj formi, ali stojim iza svog stava. Normalna država bi trebalo da vodi računa o svojim građanima, a većina građana se ne slaže s delovanjem autošovinističkih organizacija kao što su Žene u crnom, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo koji deluju protiv interesa države", rekao je Počuča.

On je preko Fejsbuka pozvao navijače Crvene zvezde, Partizana, Rada i Vojvodine da "ne troše pesnice između sebe", već da se udruže protiv aktivistkinja te organizacije koje su Trgu Republike u Beogradu obeležavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu. On je sudski proces nazvao "naduvanom farsom" i "licemerjem".

"Ovo je naduvana farsa, jer tumače zakon bez pravde, i iz ovga se vidi da pravda i zakon u ovoj državi imaju sve manje dodirnih tačaka", ocenio je Počuča.

Stanislava Zajović iz organizacije "Žene u crnom" kazala je očekuje fer suđenje s koga će se poslati jasna poruka da je nasilje nad, kako je rekla, braniteljkama ljudskih prava kažnjivo.

"Ovo je veoma važno suđenje i mi očekujuemo od države da se odgovrno u skladu sa međunarodnim obavezama i ponaša. Za nas je važno da se izrekne adekvatna kazna, da se javnosti pošalje poruka da je nasilje nad braniteljakma ljudskih prava kažnjavo", kazala je novinarima Stanislava Zajović.

Ona je navela da "Žene u crnom" od tog poziva na linč konstantno trpe nasilje. Kao posledica Počučinog poziva na nasilje, ispred prostorija organizacije "Žene u crnom" održan je protest desnicarskih organizacija koji je rezultirao i peticijom stanara zgrade da se "Žene u crnom" isele iz svojih prostorija u Jug Bogdanovoj ulici.

"Mi smo izložene permanentnom nasilju, i poslednji čin nasilja je bio juče kada sam bila na ulici i kada sam bila izložena ne samo verbalnom nasilju, već pretnjama smrću," kazala je Stanislava Zečević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track