DEPORTACIJA: Lukin ubica stiže u Srbiju za deset dana?
Foto: Kurir Štampano

Marko Milićev stiže po ubrzanoj proceduri

DEPORTACIJA: Lukin ubica stiže u Srbiju za deset dana?

Crna Hronika -
Kinezi razmatraju da, umesto ekstradicije, vozača „kantrimena“ deportuju jer mu je istekla viza za boravak

BEOGRAD - Marko Milićev (33), koji se sumnjiči da je 25. jula na Brankovom mostu pokosio Luku Jovanovića (21), koji je od zadobijenih povreda preminuo, mogao bi da bude predat u ruke srpskih vlasti već u narednih deset dana. Kako Kurir saznaje, razmatra se mogućnost da umesto postupka ekstradicije Milićev jednostavno iz Kine bude deportovan u Srbiju.- Kineske vlasti imaju osnov da, umesto da čekaju dokumentaciju iz naše zemlje, ovog begunca deportuju s obzirom na to da mu je viza za boravak u toj državi istekla. Ukoliko bude doneta takva odluka, on bi u narednih desetak dana mogao da bude izručen našoj državi - kaže izvor Kurira i objašnjava da to praktično znači da bi on bio proteran s teritorije te države.Ekstradicija trajeKako navodi, postupak ekstradicije je znatno duži i podrazumeva da obimna dokumentacija koja je prikupljena, a koja dokazuje da ima osnova za sumnju da je baš Milićev učinio krivično delo, mora da bude prevedena na kineski jezik.- Tek kad bude prevedena, dokumentacija se preko Ministarstva pravde dostavlja kolegama iz Kine, koji je razmatraju i donose odluku. Ta procedura, u najboljem slučaju, mogla bi da potraje i 20 dana - dodaje on.Marko Nicović, član Borda svetske asocijacije za suzbijanje droge i bivši šef beogradske policije, objašnjava za Kurir da je vrlo moguće da će Kina iskoristiti mogućnost da Milićeva deportuje sa svoje teritorije.Pod pratnjom- Milićev bi mogao da bude deportovan po dva osnova. Prvi je upravo viza koja je istekla, a drugi je to što nije izvršio krivično delo na teritoriji te države, ali postoji poternica naše države - objašnjava Nicović za Kurir. Za razliku od deportacije, koja znači jednostavno vraćanje u zemlju porekla, ekstradicija podrazumeva da naša država zahteva da on bude izručen Srbiji.- On bi, ukoliko bude deportovan, teoretski mogao da bude prebačen i za tri-četiri dana. U tom slučaju nema dileme da će biti prebačen avionom, najverovatnije komercijalnim letom. S obzirom na to da je on lice za kojim se traga, kineska policija mogla bi da ga čuva do trenutka dok ga ne preda u ruke naše policije, a postoji i opcija da naša policija ode da ga doprati - objašnjava Nicović.

Hronologija25. julMarko Milićev „mini-kuper kantrimenom“ pregazio Luku Jovanovića (21), koji je s drugovima gurao pokvarenu „ladu“ na Brankovom mostu27. julPriveden u rutinskoj kontroli jer je vozio ukradeni „audi TT“. Policija mu oduzela vozilo, ali su ga pustili jer nisu imali dokaze protiv njega10. avgust S beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ otputovao je u Istanbul13. avgusta Napustio je Tursku i odleteo za Hongkong15. avgusta Bio je na teritoriji Kine29. avgusta Uhapšen je u gradu Šendžen

Čeka se prevođenjeMINISTARSTVO PRIPREMA PAPIREIako izvor Kurira navodi da je veća šansa da Milićev bude deportovan, u Ministarstvu pravde juče su nam rekli da je Interpol poslao obaveštenje o hapšenju Marka Milićeva u Kini i da je priprema obimne dokumentacije za ekstradiciju uveliko u toku.

Nova saznanja prijatelj kriminalac MILIĆEVLJEV JATAK FALSIFIKUJE KARTICEBeograđanin kod koga se Milićev sklonio u Hongkongu, prema saznanjima Kurira, bavi se falsifikovanjem platnih kartica.- Milićevljev jatak godinama se u Kini bavi falsifikovanjem platnih kartica, a pre toga je „operisao“ po Evropi. On je iz Beograda, a iako je objavljeno da je kod nas dilovao drogu, njemu za to nikad nije suđeno, mada se oduvek kretao u tim krugovima. Zasad ne znamo odakle se njih dvojica poznaju, ali je izvesno da je Milićev znao kod koga ide u Hongkong - objašnjava izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track