SPREMNE OPTUŽNICE ZA TRGOVINU ORGANIMA: Tačijeve ubice uskoro na sudu
Foto: Kurir

Zločini nad Srbima i nealbancima

SPREMNE OPTUŽNICE ZA TRGOVINU ORGANIMA: Tačijeve ubice uskoro na sudu

Crna Hronika -
Na optužnicama je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih dvanaset Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK od biće optuženi po “komandnoj odgovornosti” za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistva Srba i nealbanaca lojalnih Beogradu

BEOGRAD - Prve optužnice za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i za trgovinu organa, već su spremne i na njima će se naći 23 Albanca, nezvanično se saznaje.

Optužnice za zločine nad Srbima, ali i nad Albanacima koji su u vreme sukoba na Kosovu bili lojalni Srbiji, biti podeljene u dve grupe: u jednoj će biti optuženi za zločine protiv Srba, nealbanaca i Albanaca koji nisu podržavali terorističku Oslobodilačku vojsku Kosova, a na drugoj za trgovinu organima.

- Na optužnicama je 11 lidera nekadašnje OVK, dok su preostalih dvanaset Albanci koji se terete za klasična ubistva. Neki od čelnika OVK od biće optuženi po “komandnoj odgovornosti” za period između 1999. i 2001. godine, kada se i dogodilo najviše ubistva Srba i nealbanaca lojalnih Beogradu - otkriva izvor.On dodaje da će nekolicina Albanca iz samog vrha OVK biti optuženo i za “eventualnu trgovinu organima”.

- Na optužnici će biti i jedna lekar iz Albanije koji je pomagao u transplantaciji organa i preuzimajući ih na aerodromu u albanskom gradu Fuše Kruje nosio ih van Albanije - navodi izvor.

U izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, albanski grad Fuše Kruje pominje se kao mesto u čijoj je blizini bila klinika na kojoj su zarobljenicima sa Kosova vađeni organi i potom preprodavani na Zapadu. Dvanestorica Albanaca teretiće se za klasična ubistva Srba, ali i ubistva svojih sunarodnika koji su bili članovi Demokratskog saveza Kosova pokojnog Ibrahima Rugove.

- Neki od optuženih za ubistva Srba, nealbanaca i nelojalnih Albanaca već su pristali da budu svedoci saradnici i očekuje se da pruže jako korisne informacije. Ali, ima dosta onih koji se i danas slobodno šetaju po Kosovu i Albaniji - kaže izvor iz Prištine.

Kada je reč o imenima optuženih, oni su zvanično zasad i dalje tajna. Međutim, na Kosovu već postoji spisak bivših članova OVK koji će se naći na optužnici, ali niko od dobrih poznavalaca prilika na Kosovu nije mogao da potvrdi njegovu autentičnost.

- O imenima je teško govoriti, jer će i ove optužnice zavisiti od toga ko će formirati vladu, sadašnji premijer Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj. Kako stvari sada stoje, Tači više nije tako daleko od formiranja većine kao što je bio pre nekoliko nedelja. A ukoliko se to i dogodi, gotovo je sigurno da se njegovo ime neće naći na optužnici.U suprotnom, sve je moguće - kaže izvro.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track