Dačić: Pronađeno telo, sumnja se da je Jurišićevo

Dačić: Pronađeno telo, sumnja se da je Jurišićevo

Crna Hronika -
Očekujem da će u nastavku istrage, koju vodi španska policija, biti razrešeno i eventalno ubistvo Jurišića čime bi bila stavljena tačka na zemunski klan i na misteriju da li je još neko od njih živ, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se u Španiji vodi istraga u vezi sa sumnjom da je bivši pripadnik zemunskog klana Milan Jurišić ubijen u toj zemlji, pošto je pronađeno telo koje se nalazi na veštačenju.

Analize uprave kriminalističke policije Španije daće odgovor na pitanje da li su to Jurišićevi ostaci, dodao je minsitar.

Nakon sastanka sa španskim kolegom Horheom Fernadesom Dijazom, Dačić je naglasio da je to centralno pitanje u istrazi koja je usledila nakon hapšenja Luke Bojovića i njegove kriminalne grupe i da će se sve ostalo, uključujući i izručenje Bojovića, dogoditi nakon toga.

"Očekujem da će u nastavku istrage, koju vodi španska policija, biti razrešeno i eventalno ubistvo Jurišića čime bi bila stavljena tačka na zemunski klan i na misteriju da li je još neko od njih živ", rekao je Dačić.

Dačićev španski kolega takođe očekuje da će "uskoro prikazati konkretne rezultate srpskoj policiji u nastavku istrage u slučaju Bojović".

Španski list Pais o ubistvu Jurišića piše da je policija započela potragu na osnovu pisma koje je napisao jedan od optuženih da je glavni razlog njegove likivdacije zapravo bila svađa sa Lukom Bojovićem zbog žene.

Naime, policija je prema pisanju Paisa, prilikom pretresa pronašla pismo u stanu jednog od uhapšenih, čije se ime ne navodi, u kome je do detalja opisana Jurišićeva likvidacija, kao i lokacija gde su delovi kostiju bačeni.
Posle prevoda, policija je došla do jezivih detalja da je Jurišić likvidiran u jednom stanu u Madridu čekićem, da je zatim telo isečeno motornom testerom i samleveno u mašini za mlevenje mesa, kao i da su posle toga pet dana čistili stan od krvi i masti, a samlevene delove kostiju bacili u reku.
Španska policija pronašla je posle dva dana potrage delove kostiju za koje se sumnja da pripadaju Milanu Jurišiću pod mostom Viktorija u Madridu.
Policijski stručnjaci pronašli su na stotine fragmenata kostiju među kojima je i deo lobanje.
Skeletni ostaci za koje se sumnja da pripadaju Jurišiću su poslati u centralnu laboratoriju za sudsku antropologiju, koja će DNK sa kostiju uporediti sa uzorcima Jurišićevih bliskih rođaka, koji se nalaze u posedu srpske policije.
Da podsetimo, najokrutniji egzekutor zemunskog klana Sretko Kalinić priznao je posle svog hapšenja juna 2010. godine hrvatskoj policiji ubistva kolega iz kriminalne grupe i u detalje opisao kako je ubio Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, pisao je tada zagrebački Nacional.
Navedeno je da je Kalinić navodno ispričao da je Jurišića ubio u Španiji, da ga je doslovno raskomadao, samleo, spakovao u plastične kese i bacio ih u reku.
Otkrio je ko su mu bili pomagači u tom ubistvu i da su stan gde su ubili Jurišića posle okrečili kako bi sakrili tragove krvi.
Postupak protiv Jurišića biće obustavljen, presuda ostaje
Izvršenje kazne protiv Milana Jurišća Jureta biće obustavljeno ukolko se utvrdi da je on ubijen, ali će pravosnažne presude kojima je osuđen na višedecenijske kazne zatvora ostati na snazi, izjavila je portaprol i sudija Specijalnog suda Maja Kovacević.
Ukoliko se potvrdi smrt Jurišića, izvršenje kazne koje je povereno Prvom osnovom sudu u Beogradu u skladu sa zakonom biće obustavljeno, ali presuda kao dokument ostaje i važi, rekla je Kovačevićeva.
Jurišić je pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića, na 20 godina zatvora zbog učešća u krivičnim delima koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i na dve godine zatvora zbog učešća u otmici vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića.
Prema rečima Kovačevićeve, Jurišić je bio bitan u organizaciji i realizaciji atentata na premijera.
"Imao je unapred određeni zadatak da nabavi radne kombinezone i alate koji su bili potrebni za članove zavere i bio je zadužen da čuva parking mesto Vladimiru Milisavljeviću koji je došao naknadno i odvezao atentatore sa lica mesta", kazala je Kovačevićeva.
Konstantinović ide u zatvor ako bude uhapšen
Što se tiče Ninoslava Konstatinovića, preostalog člana "zemunskog klana" za kojim se traga, Kovačevićeva je rekala da će, ukoliko bude uhapšen, biti poslat na izvršenje kazne.
Konstatinović je osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva premijera Đinđića i u izvršenju atentata je bio zadužen da sa Zvezanom Jovanovićem pronađe lokaciju za atentat, da prati premijera Đinđića na Kopaniku i obaveštava članove grupe o tome, navela je Kovačevićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja