Deda kradljivac struje pucao na električare

Deda kradljivac struje pucao na električare

Crna Hronika -
Starac ( 81) prvo vređao a potom i pucao iz pištolja na montere EPS Nikolu Vukovića i njegovog kolegu

BEOGRAD- Elektroprivreda Srbije zatražila je pojačanu zaštitu za radnike elektrodistribucija i najoštrije osudila napad na montere Elektrosrbije iz Kraljeva, na koje je pucao nezadovoljni kupac u Novom Pazaru.

Kako se navodi u saopštenju EPS-a, kradljivac električne energije je monterima Nikoli Vukoviću i njegovom kolegi prvo pretio i potom ih vređao, a na kraju i pucao na njih.
Policija je privela 81-godišnjeg kradljivca i pustila ga, istakli su u EPS-u i zatražili od pravosudnih organa da najstrože kazni takve napade, jer je izvesno da samo oštra kaznena politika preventivno štiti od tvakih incidenata.
Incident se desio u četvrtak, dan posle isključenja električne energije zbog neovlašćene potrošnje, a kupac je montere napao dok su na istom otkrivali krađu struje.
Kradljivac je od montera tražio da mu priključe struju, a kada je dobio odgovor da nema nijednog osnova za to, počeo je da vređa radnike distribucije.
Oni nisu odgovorili na provokacije, ali su se suočili sa još neprijatnijim psovkama i gestikulacijama.
U jednom trenutku monteri su ugledali pištolj za pojasan oko struka napasnika i pobegli su niz ulicu, a onda su začuli pucnje. Nisu mogli da procene za koliko ih je ovaj revolveraš promašio, ali je sigurno da im je život bio ozbiljno ugrožen, navodi se u saopštenju EPS-a.
Kako dodaje, Vuković je pri obavljanju svog posla bio udaren u lice i to pre samo nekoliko meseci.
Monteri su izloženi, istakli su u EPS-u, svakodnevnom verbalnom maltretiranju kradljivaca struje, a često doživljavaju i fizičke napade, puštanje pasa i pretnje.
"Ovakvi problemi ne bi smeli da se ponovo događaju ni Vukoviću, ni bilo kom radniku Elektroprivrede Srbije.
Zato EPS i Elektrosrbija zahtevaju da svi nadležni državni organi zaštite radnike distribucija", naglašava se u saopštenju.
EPS je u aprilu prošle godine uputio predlog za dopunu Krivičnog zakona tako što bi se u poslove od javnog interesa koji imaju povećani rizik za bezbednost i zahtevaju veću krivično-pravnu zaštitu uvrstili i poslovi isključenja kupaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track