Tužilac Euleksa traži zatvor za Fatmira Ljimaja

Slučaj Klečka

Tužilac Euleksa traži zatvor za Fatmira Ljimaja

Crna Hronika -
Mauricio Salustro tužilac Euleksa zatražio je od suda zatvorsku kaznu za Fatmria Ljimaja i osmoricu pripadnika OVK zbog slučaja Klečka

PRIŠTINA - Tužilac Euleksa koji je vodio slučaj "Klečka" Mauricio Salustro, zatražio je od suda u Prištini da proglasi krivim Fatmira Ljimaja i devet bivših pripadnika OVK.

Zahtev tužilaštva usledio dan pošto je sud odbacio svedočenje preminulog Agima Zogaja, svedoka "X".

Salustro, koji je bio specijalni tužilac u slučaju "Klečka", u poslednjem podnesku Okružnom sudu u Prištini zatražio je da se Ljimaju i bivšim pripadnicima OVK izreknu maksimalne kazne, prenosi Balkan insajt.

Salustro je podnesak kosovskom sudu poslao 22. marta, dan pošto ih je sud pustio na slobodu.Iako su svedočenja idnevnici svedoka Zogaja odbačeni kao neprihvatljivi, tužilaštvo je dokazalo krivicu za ratne zločine po svim tačkama optužnice, navodi Salustro.

Agim Zogaj ili svedok "X" bio je čuvar zatvora u Klečki 1999. godine i njegovi dnevnici su bili ključni dokaz u tom slučaju.

Međutim, veće sudija donelo je pre nekoliko dana odluku da su izjave i dnevnici pokojnog Zogaja neprihvatljivi. Tu odluku donelo je sudsko veće, sastavljeno od dvoje Euleksovih i jednog lokalnog sudije.

Salustro navodi da je Zogaj posvedočio da je u selu Klečka otkriveno pet leševa. Dvadeset četvrtog marta 2009. godine Zogaj je istražiteljima pokazao mesto na kojem su žrtve zakopane. U septembru 2009. godine preduzeta je ekshumacija i ostaci petorice ljudi su pronađeni, navodi Salustro.

Advokati odbrane su tada tvrdili da dokazi koji su na taj način pribavljeni nisu valjani zato što oni nisu prisutvovali ekshumaciji, a Salustro navodi da oni nisu ni mogli da budu pozvani, jer istražne radnje još nisu počele.

Tim forenzičara Euleksa za vreme ekshumacije pronašao je i kosu, a veruje se da je njome ubijeno pet žrtava, prenosi Balkan insajt.

Salustro je pozvao sud da razmotri dokaze koji su pronađeni u Klečki, verujući da su, zajedno sa ostalim dokazima koji su prikupljeni, dovoljni da se dokaže krivica optuženih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track