Trojica vlasnika diskoteke Kontrast zadržana u pritvoru

Tragedija u Novom Sadu

Trojica vlasnika diskoteke Kontrast zadržana u pritvoru

Crna Hronika -
Policija je na saslušanje privela preko trideset ljudi, a među njima su vlasnici “Kontrasta”, osoblje diskoteke, konobari i obezbeđenje
1 / 16

NOVI SAD - Ovog prvog aprila Novi Sad je zavijen u crno. Šestoro mladih života ugašeno je u požaru koji je nešto posle dva sata iza ponoći izbio u diskoteci "Kontrast", a dve osobe su povređene. Identifikovano je svih šest žrtava požara Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milnena Dalmacija (26) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) koji je državljanin Bosne i Hercegocine sa prebivalištem u Novom Sadu, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.

Vlasnici diskoteke "Kontrast" Alojz G. (68) i zakupci tog lokala Slaviša S. (46) i Dejan R. (36) uhapšeni su u okviru istrage o uzrocima noćašnjeg požara u toj diskoteci u kojem je šestoro mladih poginulo.

Oni se terete da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara, te da su tako počinili teško delo protiv opšte sigurnosti. Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a zatim će biti dovedeni na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

Dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Ana Stamenić ranije je rekla da je uzrok požara u novosadskoj diskoteci "Kontrast" najverovatnije su neispravne instalacije.

"Uviđaj je završen u 12.30 sati, a uzrok požara su najverovatnije neispravne električne instalacije ispod bine. Te instalacije su izolovane, tako da će stručna ekspertiza utvrditi da li su one zaita i uzrok požara", kazala je sudija Stamenić.

Tri devojke i tri mladića, starosti do 20 do 25 godina, najverovatnije su se ugušili od dima, a dve devojke su zadobile povrede. Lake povrede zadobila je V.I. (22) iz Novog Sada ,a N.G.(26) takođe iz Novog Sada nalazi se na Institutu za pulmologiju u Sremskoj Kamenici.

Prema prvim informacijama sa mesta nesreće, u trenutku izbijanja vatre u objektu se nalazilo oko 350 ljudi.Pet beživotnih tela je nađeno u toaletima diskoteke, dok je jedno telo otkroveno u blizini izlaznih vrata. Uzrok požara za sada nije poznat, ali se spekuliše da su vatru izazvale neispravne instalacije u blizini bine. Neki od gostiju rekli su da su neposredno pre izbijanja požara, u okviru programa paljene prskalice. Policija je na saslušanje privela preko trideset ljudi, a među njima su vlasnici “Kontrasta”, osoblje diskoteke, konobari i obezbeđenje.

Zgarište su par sati nakon izbijanja požara obišli ministar policije Ivica Dačić, direktor Milorad Veljović, kao i Predrag Marić, šef resora za vanredne situacije MUP-a Srbije, zamenik načelnika novosadske policije Stevan Krstić i gradonačnik Igor Pavličić koji je izjavio da će, zbog ove velike tragedije koja je zadesila Novi Sad, biti proglašen dan žalosti.

-Tačno je da je šest mladih života nastradalo i oni su se ustvarili ugušili od dima usled požara. U diskoteci do sada nije bilo ovakvih problema i objekat je uredno kontrolisan. Sigurno je da je reč o velikoj tragediji, pre svega zato što su to mladi ljudi. Želim da izjavim saučešće porodicama nastradalih– rekao je Dačić, dodajući da prizor u diskoteci stravičan te da je jedna žrtva stigla skroz do izlaznih vrata ali nije uspela da izađe.

Veljović je rekao da će policija utvrditi šta je uzrok požara, te da li postoji i čija je odgovornost.- Naravno da ćemo utvrditi šta je tačan uzrok i tražiti odgovornost , a ne može da nema odgovornosti ako imamo šest mrtvih lica. Ovo treba da bude još jedna opomena Novom Sadu i svima u državi, kako i na koji način treba da se radi. Pa nije sve novac i sve u novcu. Ako za ovo neko ne odgovara onda, je to tragedija . Ovo je velika opomena da se moraju preduzimati mere i ovakve objekte kontrolisati: kako se puštaju u rad , ko ih drži , da li ispunjava sve uslove. Problem u Srbiji je to što reagujemo tek kada se nešto desi – rekao je Veljović.

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić je rekao da je ovo je treći slučaj u Novom Sadu i treća velika tragedija. U požaru u kafeu Laundž 2008- godine stradalo je osam mladih ljudi, a 2007. u Hotelu „Putnik“ poginule su dve osobe.

Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track