Šef Euleksa: Radimo po zakonu i ne proganjamo tužiteljku

Reagovanje iz Prištine

Šef Euleksa: Radimo po zakonu i ne proganjamo tužiteljku

Crna Hronika -
Meuči je odbio da komentariše moguću istragu protiv tužilaca Euleksa za koje se sumnja da su uključeni u korupciju

PRIŠTINA - Šef Euleksa Gabriele Meuči izjavio je danas da ta misija radi po zakonu, i da se bori protiv korupcije, a da nije tačno da goni tužiteljku Mariju Bemijeh koja je ukazala na korupciju u misiji.

Na konferenciji za novinare, Meuči je odbio da komentariše moguću istragu protiv tužilaca Euleksa za koje se sumnja da su uključeni u korupciju.

"Mi ne komenatrišemo istragu", rekao je šef Euleksa o optužbama koje je na adresu visokih zvaničnika Euleksa izrekla britanska tužiteljka. On je time indirektno priznao da se istraga ipak vodi.

"Garantujemo građanima da radimo po zakonu. Mi smo zainteresovani i radimo na tome da se izborimo s korupcijom", rekao je on.

Po njegovim rečima, Euleks je radio izuzetno intenzivno što je potkrepio činjenicom da je svake nedelje bilo najmanje dve istrage. Meuči je odbacio kao neistine napise pojedinih medija da Euleks goni tužiteljku Bamijeh.

On je, takođe, rekao da ne gone ni novinare koji su pisali o korupciji u Euleksu.

Dnevnik Koha ditore do sada je u četiri nastavka pisao o dokazima koje je prikupila tužiteljka da su dvojica visokih zvaničnika Euleksa primila mito za zatvaranje tri velika slučaja.

Po tom dnevniku, jedinica za borbu protiv korupcije je, prisluškujući osumnjičene za učešće u kriminalnim slučajevima, prisluškivala i glavnog tužioca Euleksa Jaroslavu Novotnu i predsednika Skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija koji su se sastajali s posrednicima radi zataškavanja teških krivičnih dela.

Veruje se da su oni doprineli zatvaranju krivičnog postupka protiv poslanika Fatmira Ljimaja, bivšeg generalnog sekretara Ministarstva zdravlja Iljira Toljaja i u slučaju eksplozije u lokalu Envera Sekiraće, za šta su osumnjičeni pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova iz regiona Uroševca.

Po Kohi, među osumnjičenima je i bivši zamenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel koji je navodno ometao istragu protiv Novotne i Florija.

Ratel je prema Kohi ometao još jednu istragu protiv deset osumnjičenih za organizovani kriminal, među kojiam su bili poznati privrednici i političari. Spoljnopolitičke služba Evropske unije saopštila je juče da pažljvo prati situaciju na Kosovu u vezi s optužbama za korupciju aktuelnih i bivših zvaničnika Euleksa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track