ADVOKAT: General Lazarević se ozbiljno žali na zdravlje, a toga nema u haškim spisima
Foto: Rojters

Uoči odlaska u Poljsku

ADVOKAT: General Lazarević se ozbiljno žali na zdravlje, a toga nema u haškim spisima

Crna Hronika -
Do 14. januara veštaci treba da procene da li je prevoz Lazarevića i izdržavanje kazne u Poljskoj moguće bez posledica po pogoršano zdravlje

VARŠAVA - Okružni sud u Varšavi danas je odluku Poljske o tome da li će prihvatiti haškog osuđenika za zločine na Kosovu, srpskog generala Vladimira Lazarevića u svoj zatvor na izdržavanje kazne, odložio dok ne dobije detaljnu dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Za prihvatanje drugog osuđenika, generala Sretena Lukića čije prebacivanje je zatražio Haški tribunal, po odluci suda prepreka nema.

Lazarevićev poljski advokat Mikolaj Pjetšak upozorio je danas sud da mu se Lazarević požalio na ozbiljne zdravstvene tegobe koje nisu opisane u pratećoj dokumentaciji Haškog tribunala. On je uz podršku poljskog tužioca zatražio odlaganje zato što bi po njegovim rečima prebacivanje u Poljsku sada kršilo osnovna prava osuđenog generala.

Sud mu je izašao u susret i odložio ročište do 14. januara 2015. godine a do tada veštaci treba da procene da li je prevoz Lazarevića i izdržavanje kazne u Poljskoj moguće bez posledica po pogoršano zdravlje. Sud u Varšavi danas na osnovu zahteva Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji razmatra samo da li bi prihvatanje generala Lazarevića i generala Sretena Lukica, takođe osuđenog za ratne zločine na Kosovu, bilo u skladu sa poljskim zakonima i da li bi ugrozilo bezbednost zemlje.

Ukoliko sud proceni da nema prepreka da se generali prihvate na izdržavanje kazne, konačnu odluku donosi poljski ministar pravde. Dok je u slučaju Lazarevića advokat Pjetšak tražio odlaganje, protiv prebacivanja Lukića nije imao ništa protiv. Ukoliko dvojica generala, kao pre njih general Radoslav Krstić osuđen u Hagu za zločine u Srebrenici, budu premešteni u Poljsku, sud će im preinačiti kazne da budu u skladu sa poljskim zakonima.

Lukiću koji je osuđen u Hagu na 20 godina zatvora kakvu poljski zakoni nemaju, biće preinačena na 15 godina. Poljska je 2008. godine potpisala sporazum sa UN o preuzimanju maksimalno pet haških osuđenika na izdržavanje kazne u Poljskoj, a Sejm poljskog parlamenta tražio je i dobio uveravanja od vlade da prihvatanje osuđenika neće pogoršati odnose sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track