SRBIJI ROK DO 18 SATI: Hag čeka garancije da Šešelja privremeno pusti na slobodu
Foto: Beta Ap

Beograd da se izjasni

SRBIJI ROK DO 18 SATI: Hag čeka garancije da Šešelja privremeno pusti na slobodu

Crna Hronika -
Tribunal je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja lidera radikala

HAG - Haški tribunal zatražio je od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Tribunal je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantuje da optuženi neće stupati u kontakt sa svedocima ili žrtvama i da će se Šešelj vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Hagu čim to naloži Sudsko veće.

Sudsko veće je nedavno razmatralo mogućnost da se Šešelj usled pogoršanja zdravstvenog stanja privremeno pusti na slobodu, ali je zbog nedostatka saradnje optuženog prekinulo taj postupak, navedeno je u saopštenju Haškog suda.

Međutim, pošto je Sudsko veće primilo dodatne informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo i s obzirom na taj razvoj događaja i da bi se izbeglo najgore, Sudsko veće razmatra mogućnost da Šešelja privremeno pusti na slobodu kako bi mu bila ukazana nega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura bezbednost svedoka i integritet postupka, navodi se u saopštenju iz Haga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track