TRAGEDIJA U KRUŠIKU: Komad čelika poslovođi razneo grudni koš!

Nezapamćena tragedija u valjevskoj fabrici

TRAGEDIJA U KRUŠIKU: Komad čelika poslovođi razneo grudni koš!

Crna Hronika -
Pravio mine: Risto Ostojić (57) stradao dok je na presi radio na otkivku košuljice mine. Lekari su se satima borili da ga spasu, ali nisu uspeli

VALJEVO - Poslovođa kovačnice valjevskog „Krušika“ i „Jugoimporta SDPR“ Risto Ostojić (57) poginuo je kad je s prese izleteo čelični komad težak 18 kilograma i udario ga u grudi.

Nesrećnom radniku nije bilo spasa jer mu je čelik razneo grudni koš, jetru i slezinu.Tragedija se dogodila u petak oko 18.30, u drugoj smeni proizvodnog pogona „Kovačkog centra“, u delu gde se proizvode delovi koji se koriste za pravljenje košuljice mine.Pukle mu jetra i slezina- Do nesreće je došlo kad je jedan čelični komad, koji je težak oko 18 kilograma, izleteo s prese za kojom je radio Ostojić i udario ga u grudni koš. Pritisak te prese je oko 500 tona, tako da mu je komad za pravljenje košuljica mina razneo grudni koš i polomio jednu ruku - navodi izvor Kurira iz istrage.Nesrećni radnik je odmah prebačen u valjevsku bolnicu, ali mu nije bilo spasa. On je posle višesatne borbe lekara preminuo na odeljenju anestezije valjevske bolnice.

Risto Ostojić
Risto Ostojić

- Imao je brojne povrede opasne po život, pukli su mu jetra i slezina, tako da napori da mu sačuvamo život nisu urodili plodom - kažu u bolnici.Prema prvim rezultatima istrage, do nesreće je došlo zbog greške nastradalog radnika, koji nije ispoštovao propisanu proceduru. Niko od njegovih kolega ne može da veruje da je napravio takav propust, koji ga je koštao života, jer je Ostojić važio za najiskusnijeg radnika.- Uobičajena procedura je da kad se radi s tim komadima, da se samo jedan stavlja na presu. Ostojić je, iz neutvrđenih razloga, odjednom stavio tri komada, a iz prese je izleteo srednji komad, koji mu je naneo smrtonosne povrede - rečeno je Kuriru u valjevskom „Krušiku“.Ravno samoubistvuOstojićeve kolege su u šoku.- Taj potez je ravan samoubistvu! Ne možemo da shvatimo da je on takvo nešto uradio jer je reč o najiskusnijem radniku. Ko zna koliko je mina otkovao do sada. Ostojić je izbegao tokom rata iz Bosne i Hercegovine u Valjevo, a i tamo je radio isti posao - kažu kolege nastradalog.„Kovački centar“ u Valjevu otvoren je krajem 2010. kao zajedničko preduzeće „Jugoimporta SDPR“ i „Krušika“ za potrebe vojne industrije Srbije.

Dragiša Ostojić
Dragiša Ostojić

Šok i tuga porodica Ostojić u žalosti BRAT: PLAŠIM SE ZA MAJKURisto Ostojić živeo je u prigradskom naselju Beloševac. Iza sebe je ostavio majku i brata.- U jednom delu kuće Risto je živeo s majkom, a u drugom ja s porodicom. Najviše se brinem za majku, strahujem da ovo neće moći da preživi. Svi smo u šoku jer znamo da je bio vrstan radnik, na toj presi na kojoj je nastradao radio je najmanje 20 godina - kaže Dragiša Ostojić.On navodi da je Risto bio pravi zaljubljenik u posao.- Nije se ženio i samo je o poslu i „Krušiku“ pričao. Ne znam kako je moglo da mu se dogodi da tako nespretno radi s tim komadima kad je bio vrhunski majstor. Ovo je velika tragedija za sve nas. Umesto da spremamo slavlje, jer je moj sin pre dva dana dobio stalni posao u kovačnici gde je radio i moj brat, sad mu spremam sahranu - rekao je ožalošćeni brat.Bio preiskusanKOLEGE: OPUSTIO SEOstojićeve kolege navode da je imao ogromno iskustvo i znanje.- Ne znamo šta ga je nateralo da uradi tako nešto. Moguće je da se previše opustio, jer je bio siguran u sebe i znanje koje je imao - kaže jedan kolega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track