Siniša Radaković: Novi Sad će ponovo biti bezbedan grad!
Foto: Sladjana Stojanovic

Intervju, Načelnik PU NS otvoreno

Siniša Radaković: Novi Sad će ponovo biti bezbedan grad!

Crna Hronika -
Dva meseca nisu dovoljna za korenite promene niti ja imam čarobni štapić, ali verujem da će građani uskoro osetiti razliku

NOVI SAD - Prioriteti u radu Policijske uprave biće povećanje zakonitosti i efikasnosti u radu policije i njeno približavanje građanima. Policija mora biti servis građana. Cilj nam je da se Novosađani opet osećaju bezbedno i sigurno, kaže u intervjuu za Kurir Beograđanin Siniša Radaković, koji je 6. septembra došao na čelo novosadske policije.Nakon utakmice Srbija-Albanija, Novi Sad se brzo našao u fokusu?- Odmah smo preduzeli određene bezbednosne mere, koje su podrazumevale i pojačan obilazak i nadziranje pekara, poslastičarnica i drugih ugostiteljskih objekata u vlasništvu građana albanske i drugih nacionalnosti. Međutim, s obzirom na to da se na području Policijske uprave nalazi više od 150 ovakvih objekata, i pored naloženih mera, došlo je do razbijanja izloga pojedinih pekarskih radnji u vlasništvu ne samo Albanaca već i Goranaca i Srba. Ipak, ubrzo smo rasvetlili većinu tih događaja.Kakva je trenutna bezbednosna situacija u Novom Sadu?- Na zadovoljavajućem nivou. U septembru smo ostvarili daleko bolje rezultate u odnosu na isti period prošle godine. Za 50 odsto uvećana je zaplena narkotika, a broj razbojništava je ozbiljno smanjen. Bilo ih je 27, a u istom mesecu prošle godine 61. I kod teških krađa je osetna razlika, 269 naspram 356 prošlog septembra.Građani su primetili da ste uveli rutinske kontrole na ulicama. Neko to smatra dobrim, neko se pak oseća neprijatno. Šta kažete u vezi sa tim?- Pojačano je prisustvo policije na ulicama. Svako ko je dobronameran, njemu ne smeta to što će mu policija prići i zatražiti mu ličnu kartu. Moji saradnici i ja učinićemo sve da se nivo bezbednosti podigne na viši nivo. Dva meseca nije dovoljno vremena za korenite promene, niti ja imam čarobni štapić. Ali verujem da će građani uskoro osetiti razliku.Ima li pomaka u slučaju ubistva Velibora Vučurovića? Takođe, postoje i druga nerazjašnjena ubistva.- Ono što opterećuje rad ove uprave jesu nerazjašnjena krivična dela. To će biti jedan od prioriteta u našem radu. Posetio me je nedavno otac Velibora Vučurovića. Imali smo dug razgovor. Ne mogu da govorim o detaljima policijskog rada na tom slučaju, ali dajemo svoj maksimum kako bismo došli do počinioca tog, ali i drugih krivičnih dela.Kako ćete rešiti problem Ulice Laze Telečkog, koja je trn u oku Novosađanima?- Tačno je da je Ulica Laze Telečkog veliki problem. Ali to nije problem samo policije, nego svih žitelja Novog Sada. Rešenje se mora pronaći, možda ograničavanjem rada kafića. Videćemo. Mi snosimo deo odgovornosti i od toga ne bežimo.

Uspešne akcijeREŠENE KRAĐE AUTOMOBILAUhapsili ste nekoliko osumnjičenih za desetine krađa automobila?- Uspeli smo da, u nekoliko dobro organizovanih akcija, pohapsimo i privedemo pravdi počinioce serijskih krađi automobila. U jednom slučaju reč je o maloletnicima osumnjičenim za krađu 25 automobila. Takođe, predali smo tužilaštvu višestrukog povratnika, koji se sumnjiči da je odgovoran za desetine krađa automobila.

Slede smeneBIĆE PROMENA U POLICIJIDa li će doći do smena, kao što ste rekli prvog dana kada ste stupili na dužnost?- Sigurno je da će doći do kadrovskih promena. Ja sam ozbiljan čovek i želim da kadrovska politika da neki efekat. Na najodgovornija mesta moraju doći ljudi koji imaju najviša iskustva, profesionalci koji uživaju ugled u kolektivu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja