TUŽILAŠTVO: Kosmajac optužen za poresku utaju,nelegalno zauzimanje zemljišta i falsifikovanje!
Foto: Kurir Štampano

TUŽILAŠTVO: Kosmajac optužen za poresku utaju,nelegalno zauzimanje zemljišta i falsifikovanje!

Crna Hronika -
Prvo osnovno tužilaštvo je navelo da će Kosmajac svoju odbranu izneti kasnije, u zavisnosti od položaja u krivičnom postupku koji se vodi pred Višim tužilaštvom

BEOGRAD - Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv Dragoslava Kosmajca zbog krivičnih dela poreske utaje, protivpravno zauzimanje zemljišta i falsifikovanja isprave i za prevaru, saopšteno je danas iz tog tužilaštva.

Kosmajac još nije saslušan pred zamenikom osnovnog tužioca jer je proteklog vikenda priveden Višem tužilaštvu u Beogradu, koje se, međutim, još nije zvanično oglasilo o slučaju Kosmajac, niti saopštilo za koja ga krivična dela sumnjiči.

Prvo osnovno tužilaštvo je navelo da će Kosmajac svoju odbranu izneti kasnije, u zavisnosti od položaja u krivičnom postupku koji se vodi pred Višim tužilaštvom.

Za sada je tužilaštvu svoju odbranu iznela samo osumnjičena Vera Bojić, koja se zajedno sa Kosmajcem tereti za prevaru prilikom kupoprodaje parcele koja je pripojena njegovoj parceli na osnovu fiktivnog punomoćja.

Tužilaštvo navodi da se krivičnom prijavom Sektora poreske policije Kosmajcu stavlja na teret izbegavanje poreza na dohodak građana koji je ostvario od 15. marta 2010. do 15. marta ove godine. Reč je o prihodima ostvarenim izdavanjem nepokretnosti koje su u njegovom vlasništvu, a koje je davao u zakup različitim privrednim subjektima na teritoriji Zvezdare.Te prihode, koji su oporezivi, osumnjičeni nije iskazao, iako je to bio u obavezi shodno odredbama poreza na dohodak građana, navodi se u krivičnoj prijavi.Pored tog krivičnog dela, Kosmajac se tereti i za krivično delo protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave, u vezi bespravno zauzetog zemljišta u vlasništvu Grada Beograda. Na njemu je bez dozvole dozidan objekat, koji je kasnije Kosmajac davao u zakup.U pitanju je objekat površine 241,85 kvadratnih metara, od čega je 141,85 kvadratnih metara bilo u vlasništvu Kosmajca, ali je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, na svoj izgrađeni objektat bespravno dozidao još 100 kvadratnih metara.Tako novonastali prostor izdavao je jednoj od beogradskih poslovnih banaka i na taj način ostvarivao prihod za sebe.

Takvim postupanjem Grad Beograd je oštećen za vrednost bespravno zauzetog zemljišta u iznosu od 33.540.500 dinara (tržišna vrednost).Kosmajac se tereti i za krivično delo prevare, u vezi zaključenja kupoprodajnog ugovora radi sticanja vlasništva nad zemljištem koje se graniči sa njegovim zemljištem na opštini Zvezdara.

Takav ugovor odnosno punomoćje, između osumnjičenog i stvarnog vlasnika te nepokretnosti, nikada nisu zaključeni, navodi se u informaicji tužilaštva.Kosmajac i još šestoro osumnjičenih uhapšeni su 9. novembra, pored njega još dvojica osumnjičenih, Miljan Rapajić i Drago Milidrag, zadržani su u pritvoru, dok se ostali brane sa slobode.

Kosmajac i ostali uhapšeni su po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu koje će takođe sprovesti istragu protiv njih.Kosmajca je premijer Aleksandar Vučić letos označio kao najvećeg narko dilera u državi, a u "Beloj knjizi organizovanog kriminala" MUP Srbije iz 2001. navedene je kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track