NOVI SAD: Bivšoj sudiji osam meseci zatvora uslovno
Foto: Kurir

Prekoračila službena ovlašćenja

NOVI SAD: Bivšoj sudiji osam meseci zatvora uslovno

Crna Hronika -
Marija Nešić ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji je već jednom ukinuo prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na istu kaznu

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu ponovo je danas osudio na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora, sa rokom provere od tri godine, razrešenu sudiju iz Novog Sada Mariju Nešić zbog optužbi da je prekoračila granice službenog ovlašćenja sudije u izvršnom odeljenju Osnovnog suda u Novom Sadu.

Izrečena joj je i mera oduzimanja imovinske koristi od 3.200 dinara, kao i zabrana rada od dve godine od pravosnažnosti presude, a obavezana I da plati troškove sudskog postupka. Nešićeva nije došla na izricanje presude, pošto I nije obavezna po zakonu.

Ona ima pravo da uloži žalbu na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu, koji je već jednom ukinuo prvostepenu presudu kojom je bila osuđena na istu kaznu. Predsedavajući sudskim većem sudija Maja Ilić rekla je da je uslovna osuda izrečena imajući u vidu olakšavajuće okolnosti pošto je neosuđivana, da je majka maloletne dece kao I njeno ponašanje nakon krivičnog dela.

Sud je utvrdio da je Nešićeva kriva što je kao sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, od stranke u izvršnom postupku koji je vodila, uzela 50.612 dinara na ime naplate sudske takse. O tome je sačinila službenu belešku, koju je potpisala 17. jula 2013. godine i overila pečatom suda, ali ni novac ni tu službenu belešku nikada nije predala.

Stranci u postupku - izvršnom poveriocu, je rekla da će novac predati tek kad pokrije minus na svom privatnom računu, a pošto to nije uradila, o tome je obavešten predsednik suda, koji je sugerisao da se sve prijavi policiji, navodi se u optužnici. Nešićeva je vratila najveći deo novca nakon pokretanja krivičnog postupka, a osuđena je zbog razlike od 3.200 dinara koje nije vratila, koliko je i obavezana da vrati na ime oduzimanja imovinske koristi.

Visoki savet sudstva (VSS) prošle godine u decembru razrešio je Nešićevu sudijske funkcije Osnovnog suda u Novom Sadu. Razrešena je zbog teškog disciplinskog prekršaja iz Zakona o sudijama i kršenja odredbi Etičkog kodeksa u većoj meri, jer je učinila nedolične postupke kojima se narušava poverenje javnosti u sud, navodi se u odluci VSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track