(VIDEO) UHAPŠEN ČLAN SRBSKE AKCIJE: Naci lecima pozivao na linč Roma
Foto: Facebook AFA

Poziv na istrebljenje i nasilje

(VIDEO) UHAPŠEN ČLAN SRBSKE AKCIJE: Naci lecima pozivao na linč Roma

Crna Hronika -
U stanu F.G. (24) pronađeni su i oduzeti materijali, laptop i telefoni - leci protiv LGBT populacije, predizborni leci protiv premijera Vučića i plakati podrške Ratku Mladiću

BEOGRAD - Policija je uhapsila pripadnika grupe "Srbska akcija" F.G. (24) u čijem stanu su pronađeni pronađeni leci i plakati kojima se poziva na nasilje, govor mržnje i linč Roma, saopštilo je danas Ministarstavo unutrašnjih poslova.

"Kod njega su pronađeni i leci protiv LGBT populacije, predizborni leci protiv premijera Aleksandra Vučića i plakati podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću", izjavila je šefica Biroa za saradnju s medijima Biljana Popović Ivković.

Ona je navela i da je F.G., pripadnik neformalne društvene grupe "Srbska akcija" uhapšen u sa radnji MUP-a i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i da su mu oduzeti laptop, USB i mobilni telefon.

http://www.youtube.com/watch?v=NMMFponvwQo

Popović Ivković je dodala da je osumnjičenom određeno policijsko zadržavanje zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti."Policija preduzima sve mere na rasvetljavanju svih okolnosti tog slučaja, a u sklopu istrage već su obavljeni razgovori sa još četiri osobe od kojih su uzeta obaveštenja koja su dostavljena tužilaštvu na dalji rad", rekla je ona.

Popović Ivković je navela i da će osumnjičeni F.G. uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvuLeci koji pozivaju na nasilje nad Romima sa potpisom "Srbske akcije" ubacivani su u poštanske sandučiće Beograđana, a deljeni su i u drugim gradovima Srbije.

Na taj vid govora mržnje protiv Roma reagovali su poverenica Nevena Petrušić, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i Nacionalni savet romske nacionalne manjine, a svi su najoštrije osudili govor mržnje, fašizam i ekstremizam u lecima i zatražili reakciju nadležnih.

Deljenje letaka osudili su i potpredsednica vlade Kori Udovički, vladin Savet za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade za uknjučivanje Roma, Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratska stranka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track