PORODICA UBIJENOG ZEMIRA BEGIĆA TVRDI: Rulja je urlala ubij belce!
Foto: Printscreen

Zločin iz mržnje

PORODICA UBIJENOG ZEMIRA BEGIĆA TVRDI: Rulja je urlala ubij belce!

Crna Hronika -
Njihovim tvrdnjama kao potvrda je u međuvremenu stigao amaterski video-snimak, na kome se, vide kola Hitne pomoći koja odvoze pretučenog Begića, uz povike sa strane ubij belce

SENT LUIS – Surovo ubistvo imigranta iz Bosne Zemira Begića (32) koga je likvidiralo pet tamnoputih tinejdžera u američkom gradu Sent Luisu otvorila je novo poglavlje već rasplamsalih rasnih nemira u SAD.

Dok su širom Amerike demonstranti simbolično držali podignute ruke u vis, u znak poštovanja prema crnom tinejdžeru Majklu Braunu (18), koga je u avgustu ubio beli policajac iz Fergusona, u Sent Luisu je Begić postao prva bela žrtva izliva crnačkog gneva.

Begić, koji se sa porodicom preselio u SAD 1996. godine, ubijen je brutalno u Sent Luisu, nekoliko meseci pošto ga je u ovaj grad dovela ljubav prema zemljakinji Arijani Mujkanović koja je tu živela. Preminuo je od udaraca čekićem, braneći suprugu sa kojom je šest meseci bio u braku.

Begić je bio na semaforu u kolima, sa ženom i prijateljem kada su im prišla četiri maloletnika i počela da udaraju čekićima automobil. Kada je izašao, usledili su svirepi udarci čekićem po glavi, stomaku, licu... Prijatelj se uplašio da su napadači naoružani, pa je izašao i sakrio se. Begić je pronađen bez svesti. Preminuo je u bolnici.

- Zaklonio me je i stao ispred mene, žrtvujući zapravo svoj život zbog mene - rekla je Mujkanovićeva medijima u SAD, tvrdeći da se napad dogodio "iz čistog besa".

Trojica od petorice napadača u međuvremenu su uhapšeni. Robert Mičel (17) se predao i optužen je za ubistvo prvog stepena, kao odrasla osoba. Još nije poznato da li će i dvojica tinejdžera od 15 i 16 godina biti optužena kao odrasli, ili maloletnici.

Policija je insistirala da ubistvo nije rasno inspirisano. Ali Begićeva porodica, kao i sunarodnici iz Bosne koji su se spontano okupili, blokiravši saobraćaj u Gravoisu i Itaski, kao odgovor na nasilje u komšiluku, tvrdili su suprotno.

Njihovim tvrdnjama kao potvrda je u međuvremenu stigao amaterski video-snimak, na kome se, vide kola Hitne pomoći koja odvoze pretučenog Begića, uz povike sa strane:- J.... belce, ubij belce!, pišu Večernje novosti.

Begićevo ubistvo novi je udarac pokušajima prvog tamnoputog predsednika SAD Baraka Obame da smiri rasne nemire. Po njegovom nalogu, na simboličnom mestu, u baptističkoj crkvi Ebenezer u Atlanti, u kojoj je propovedi držao čuveni borac za ljudska prava iz šezdesetih godina prošlog veka Martin Luter King, američki državni tužilac Erik Holder je najavio nove smernice protiv profilisanja građana na osnovu rase od strane policijskih snaga u SAD.Obama je, sada većinski "neprijateljskom" republikanskom Kongresu, podneo i zahtev da za naredne tri godine odobri 263 miliona dolara za savezne policijske snage. Njegova ideja je da se nabavi 50.000 kamera koje bi policaci nosili na telu, kako bi se dobile dodatne informacije o njihovim akcijama.

Brčko grad pobratim

U gradu prepoznatljivom po 192 metra visokoj metalnoj "dugi", koji su sredinom 18. veka osnovali Francuzi Lakled i Šuto, nazvavši ga po Luju Devetom, danas su belci drugi po brojnosti. Od oko 300.000 stanovnika grada na desnoj obali reke Misisipi u američkoj državi Misuri, više od polovine su Afroamerikanci. Među 15 pobratima grada koji je 1904. godine bio domaćin Letnjih olimpijskih igara, danasje i - Brčko. U Sent Luisu živi oko 70.000 useljenika iz Bosne.

( Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track