Lažne kazne opomena vozačima da ne piju!

U Beogradu pokrenuta akcija za vožnju bez alkohola

Lažne kazne opomena vozačima da ne piju!

Crna Hronika -
Agencija za bezbednost saobraćaja, JKP „Parking servis“, Grad Beograd i Ministarstvo saobraćaja ostavljaju na kolima flajere koji liče na doplatnu kartu

BEOGRAD - Prema podacima MUP Srbije, na ulicama se svakodnevno nađe barem jedan pijani vozač od sto, a broj udesa koje izazivaju vozači pod dejstvom alkohola u stalnom je porastu. Agencija za bezbednost saobraćaja, JKP „Parking servis“, Grad Beograd i Ministarstvo saobraćaja zbog toga su pokrenuli akciju „Nalog za bezbedno ponašanje u saobraćaju“.Broj nezgoda u porastuCilj akcije je da se skrene pažnja na štetan uticaj alkohola na učesnike u saobraćaju, naročito za vreme praznika, kada se planiraju različita slavlja. Zbog toga su na vozilima u centru Beograda ostavljani flajeri koji podsećaju na kazne za parkiranje - doplatnu kartu JKP „Parking servis“.- Budući da je vreme praznika vreme povećanog konzumiranja alkohola, ideja ove akcije je da se vozačima skrene pažnja na opasne posledice vožnje pod uticajem alkohola jer i nakon pet minuta od konzumiranja u krvi se nalazi dovoljna količina alkohola koja se može izmeriti. Pogrešna je pretpostavka da kofein može da pomogne da se alkohol eliminiše iz organizma i da se osoba brže otrezni - navode iz Agencije za bezbednost saobraćaja.Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je u poslednjih 10 godina broj saobraćajnih nezgoda i stradalih u nezgodama zbog vožnje pod dejstvom alkohola u stalnom porastu, naročito u kategoriji mladih vozača.

Jedan od sto- Samo u periodu od 2010. do 2013. zbog upravljanja vozilom u alkoholisanom stanju poginulo je 198 ljudi, a prema podacima MUP Srbije svakodnevno je jedan od 100 vozača na ulicama pod dejstvom alkohola - kažu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.(M. I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja