UHAPŠEN DIREKTOR ČISTOĆE I JOŠ ČETVORO: Saznao za krađu torte s deponije posle dva dana i ćutao!

Privedeno petoro komunalaca iz Kragujevca

UHAPŠEN DIREKTOR ČISTOĆE I JOŠ ČETVORO: Saznao za krađu torte s deponije posle dva dana i ćutao!

Crna Hronika -
Od đubrišta do trpeze: Osim Dejana Raonića (50), iza rešetaka i četvoro radnika osumnjičenih da su učestvovali u iznošenju poslastica sa smetlišta

KRAGUJEVAC - Dejan Raonić (50), direktor Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“, uhapšen je u subotu zbog sumnje da je skrivao istinu o krađi 18.432 torte s kragujevačke deponije, koje su, umesto da budu uništene zbog plesni, završile u uličnoj prodaji i na trpezi građana.Osim direktora Raonića, uhapšeno je i četvoro radnika „Čistoće“ - S. N. (36), S. S. (45), Lj. J. (55) i Z. K. (42) - zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. Tužilaštvo i policija terete Raonića za krivično delo neotklanjanje opasnosti.

Privođenje... Inspektori juče ušli u krug preduzeća
Privođenje... Inspektori juče ušli u krug preduzeća

Veliki skandal- Raonić je za krađu 13.260 kilograma poslastica sa smetlišta koja se dogodila 24. decembra saznao posle dva dana, ali o tome nije obavestio ni policiju ni nadležne inspekcije. Iako su torte bile buđave, oni koji su ih izneli s deponije danima su ih prodavali nadomak kragujevačkih pijaca. Javnost je o tome obaveštena tek 3. januara na sednici Gradskog veća Kragujevca koju je po hitnom postupku sazvao gradonačelnik Radomir Nikolić. On je prethodne večeri sasvim slučajno, iz nezvaničnih izvora, saznao za skandal s tortama - kaže Kurirov izvor iz istrage.Raoniću je još na toj sednici ozbiljno zamereno što nije obavestio nadležne organe i javnost čim je saznao da torte nisu uništene, već da su završile na ulici. On je rekao da je najpre morao da ispita slučaj. Istragu je, medutim, preuzela policija, koja je došla do saznanja o umešanosti četvoro zaposlenih u „Čistoći“ u ovaj nesvakidašnji slučaj.

Dokaz... Kamere snimile iznošenje torti sa deponije
Dokaz... Kamere snimile iznošenje torti sa deponije

Organizovana krađa- Reč je uglavnom o radnicima obezbeđenja i jednom vozaču. Portiri su osumnjičeni da su omogućili da iza hladnjače koja je slatkiše dovezla na uništenje na deponiju uđu i osobe koja su uzela torte sa 32 palete pre uništenja. Nesmetano su ih odvezli sa smetlišta privatnim automobilima, traktorima, manjim kamionima, što su zabeležile i kamere video-nadzora, a jedan radnik „Čistoće“ za transport je koristio čak i službeni kiper tog preduzeća - kaže naš izvor.Podsetimo, torte s deponije prodavane su uoči praznika kod kragujevačkih pijaca po ceni od 50 do 200 dinara. Nisku cenu prodavci su pravdali izgovorom da se hladnjača koja je transportovala torte prevrnula na putu, pa se poslastice tako jeftino prodaju da ne bi propale. Srećom, u zdravstvenim ustanovama nije zabeležen nijedan slučaj trovanja građana.U kragujevačkoj policiji rekli su da je zataškavanje ovog slučaja najveći problem, pa je hapšenje osumnjičenih usledilo tek posle tri nedelje.- Dugo se ćutalo o ovom događaju. Krađa se dogodila još u decembru, a gradonačelnik me je obavestio 2. januara, kada je i on slučajno saznao za krađu. Protok vremena bitno utiče na uništenje materijalnih dokaza. Danima smo tražili mesta na kojima su se, prema našim saznanjima, torte prodavale. Da je policija odmah, kad se sve dogodilo, obaveštena o ovome, kako zakon nalaže, većinu tih torti bismo zaplenili i sve bi mnogo brže i efikasnije išlo - izjavio je Goran Živković, načelnik Policijske uprave u Kragujevcu posle otkrivenog skandala sa tortama.

Pre hapšenjaRAONIĆ PODNEO 12 KRIVIČNIH PRIJAVAPre nego što je uhapšen, direktor JKP „Čistoća“ Dejan Raonić najpre je suspendovao 10 zaposlenih u tom preduzeću zbog umešanosti u krađu, a osmoro onih koji su nosili torte svojoj kući dobilo je upozorenje pred otkaz. Prošlog ponedeljka Raonić je podneo i krivične prijave protiv 11 svojih radnika, kao i jednu protiv N. N. lica.

Hronologija- 24. decembra 2014. ukradene torte s deponije- 26. decembra za nestanak saznao direktor „Čistoće“- 2. januara 2015. za aferu slučajno saznao gradonačelnik Nikolić- 3. januara obaveštena javnost- 10. januara uhapšen direktor i još četvoro radnika u „Čistoći“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track