AGONIJA IGORA JURIĆA: Veštačenjem patnje opet ubijaju moju ćerku Tijanu
Foto: Nebojša Mandić

Otac stradale devojčice

AGONIJA IGORA JURIĆA: Veštačenjem patnje opet ubijaju moju ćerku Tijanu

Crna Hronika -
Ne interesuje me šta će oni tim veštačenjem za strah dokazati i nije mi jasno šta se time postiže, kaže ogorčeni Jurić za Kurir

BEOGRAD - Igor Jurić, otac ubijene Tijane Jurić (16), kaže za Kurir da je veštačenje straha njegove pokojne ćerke besmislica, jer je i ubica Dragan Đurić priznao zločin i do detalja ispričao kroz šta je prolazila žrtva. Jurić je tako reagovao na navode tužilaštva da se do podizanja optužnice čeka još samo nalaz veštačenja straha žrtve pre i za vreme ubistva.- Ne interesuje me šta će oni tim veštačenjem za strah dokazati. Svejedno mi je šta će njihova procena pokazati kad je Đurić sam izjavio koliki je strah ona pretrpela... Neko naknadno dokazivanje mi nije jasno i besmisleno je, jer ne znam šta pokušavaju da dokažu - rekao je Jurić.On je dodao da ceo postupak predugo traje iako za to realno nije bilo potrebe.

Žrtva monstruma... Tijana Jurić
Žrtva monstruma... Tijana Jurić

Nije bilo mnogo svedoka- Iz meni nekog nejasnog razloga sve to predugo traje, jer u postupku nije bilo mnogo svedoka koje je trebalo saslušati niti mnogo dokaza koje je trebalo ispitati. U svakom slučaju, sačekaćemo i taj 7. februar, kad po zakonu mora da bude podignuta optužnica - rekao je otac devojčice.Ubica je uračunljivKako saznajemo, optužnica protiv Dragana Đurića (34) iz Surčina, koji je u julu prošle godine zverski ubio 16-godišnju Tijanu Jurić iz Subotice, biće podignuta u narednih deset dana, a očekuje se da početak suđenja počne početkom marta. Tužilaštvo je prikupilo sve dokaze i veštačenja, jedino što je naknadno traženo je veštačenje Centra za sudsku psihijatriju u Novom Sadu, koji treba da izveštači pretrpljeni strah žrtve.Veštačenje Đurića je gotovo, a u njemu piše da je u momentu ubistva bio uračunljiv, da je njegova uračunljivost bila smanjena, ali ne bitno da ne shvati šta radi. Na pitanje o alkoholisanosti, naš izvor objašnjava da Đurićeva odbrana pokušava da umanji njegovu uračunljivost, iako su veštaci rekli da je uračunljiv.- On je na saslušanju nakon hapšenja rekao da je popio litar vinjaka i više od litra piva, ali su veštaci procenili da je njegova alkoholisanost u momentu izvršenja ovog krivičnog dela bila obična, što ukazuje na to da je lagao na prvom saslušanju da je toliko popio - dodaje naš izvor.Dosad su urađeni neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, sudsko-medicinsko veštačenje kojim je utvrđen mehanizam povreda, analize odeće, predmeta i automobila, DNK analize u kolima, a ispitani su i svi svedoci.Optužnica sigurna- Ne postoji razlog da se optužnica ne podigne, a krajnji rok je 7. februar. Bez obzira na to da li će do tada stići nalazi o pretrpljenom strahu, ona će biti podignuta, a krivično delo može naknadno da se prekvalifikuje. Očekujemo da će pripremno ročište biti održano početkom marta - objašnjava naš izvor.

Izolacija monstrum provodi dane u samici ĐURIĆ SAM U ŠETNJIPrema rečima Rajka Maravića, sekretara Višeg suda u Subotici, Dragan Đurić se nalazi u samici.On je u samici od početka, izolovan, ne druži se ni sa kim, ne kontaktira ni sa kim, čak ne izlazi ni u šetnju, na koju ima pravo, jer ne želi. Jedino ga majka posećuje, četvrtkom, kad su posete. Iako ima pravo da dođe dvaput mesečno, desi se da ona dođe jednom mesečno - kaže Maravić.

Zašto se veštači strah žrtve?PREKVALIFIKACIJA U TEŽE DELOIzvor Kurira blizak istrazi objašnjava da je pretrpljeni strah žrtve samo pravna kvalifikacija, da bi se krivično delo otežalo.- Kad se utvrde strah i muke koje je doživela Tijana na skali od 1 do 10, delo može da se prekvalifikuje u teško ubistvo na svirep i podmukao način. To je razlog, ne postoji nijedan drugi - objašnjava izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track