DB PROTIV DB: Zbog istrage o ubistvu Ćuruvije, operativci u strahu za goli život!

neugodni svedoci

DB PROTIV DB: Zbog istrage o ubistvu Ćuruvije, operativci u strahu za goli život!

Crna Hronika -
Još u prvoj istrazi Kecman je ispitivao brojne pripadnike DB među kojima i sada pokojnog Cvjetina Milinkovića, koji je bio dežurni načelnik Centra DB Beograda na Uskrs 11. aprila 1999, kada je ubijen Ćuruvija. Svedoci iz DB-a su tokom ispitivanja strahovali za sopstvene živote.

Policajac Dragan Kecman, koji je otkrio ubice Slavka Ćuruvije (49), svedočio je kako je od svedoka iz DB dobio ključne informacije.

Kecman, sada kandidat za novog načelnika Uprave kriminalističke policije Beograda, istragu o ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa” i „Evropljanina” počeo je još 2004. Iako su tada prikupljeni značajni podaci, istraga je bila zaustavljena da bi se nastavila 2012. i Kecman ju je ponovo vodio. Svedoci iz DB-a su tokom ispitivanja strahovali za sopstvene živote.

Kurak pretio inspektoru

Miroslav Kurak, optužen kao neposredni ubica Ćuruvije, krajem februara 2006. u beogradskom klubu „Varadero” na Makišu dobio je obaveštenje od jednog svedoka, koga je Dragan Kecman saslušavao, da se inspektor raspitivao za njega u vezi s ubistvom novinara. Kurak je tada rekao: „Kecmana treba oladiti”. Postoji tonski snimak tog razgovora.

Još u prvoj istrazi Kecman je ispitivao brojne pripadnike DB među kojima i sada pokojnog Cvjetina Milinkovića, koji je bio dežurni načelnik Centra DB Beograda na Uskrs 11. aprila 1999, kada je ubijen Ćuruvija.

Milinković je još tada otkrio Kecmanu da je sada optuženi Milan Radonjić, u vreme ubistva šef beogradskog Centra DB, tražio da ga izveštavaju o svakoj promeni kretanja Ćuruvije na dan ubistva. Milinković je zatim ispričao Kecmanu da je kao dežurni načelnik sačinio dokument o tim zahtevima Radonjića koji je kasnije pronađen i sada je dokaz.

- Milinković mi je rekao: „Primenjene su neke druge mere u praćenju Ćuruvije”, zatim je zaćutao. Bio je jako uplašen za sebe i porodicu. Znojio se. Kada je izlazio iz kancelarije rekao je: „E, Kecmane, sve sam mogao da očekujem, ali ne i ovo.” Pitao sam ga: „Na šta mislite”, on mi je odgovorio: „Pa da će ga ubiti, mislio sam da će biti uhapšen, a ne da ga ubiju” - svedočio je inspektor Kecman 10. aprila 2014. o ispitivanju Milenkovića 10 godina ranije.

Novaković: Hteli su da me ubiju

Istragu o ubistvu Ćuruvije vodio je 2001. Mile Novaković, tadašnji predvodnik posebne policijske jedinice „Poskok”, koji je 21. marta 2014. svedočio da je tu istragu opstruirao DB.- Znao sam kako radi DB, Milorad Bracanović (tadašnji šef Treće uprave za tajno praćenje) i ostali. Kada sam predložio kako da se ovaj slučaj istraži, jedva sam izvukao živu glavu - svedočio je Novaković. Novaković je potvrdio Kecmanova kasnija otkrića o Romiću i Kuraku. Svedočio je da su i jedan i drugi još tada odbili poligraf.

Kecman je ispričao i kako je ušao u trag belom „golfu 3”, za koji se sumnja da je korišćen prilikom ubistva. Naveo je kako je utvrdio da je Radonjić izdao naređenje o preuzimanju tog „golfa”, a da ga je preuzeo takođe sada optuženi Ratko Romić.

Za ubistvo Ćuruvije nakon dopune istrage početkom 2015. ponovo su optuženi Radomir Marković (68), tadašnji šef DB, kao naredbodavac, Milan Radonjić (56), šef beogradskog Centra DB, kao organizator, a Ratko Romić (52), pripadnik Druge uprave DB, i Miroslav Kurak (44) kao saizvršioci ubistva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track