STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE: Trudnica (19) u Negotinu umrla zbog upale pluća i srca
Foto: Rojters

Porodica podigla krivičnu prijavu zbog nesavesnog lečenja

STIGLI REZULTATI OBDUKCIJE: Trudnica (19) u Negotinu umrla zbog upale pluća i srca

Crna Hronika -
Moguće je sada u potpunosti sprovesti sudsko-medicinsku istragu o načinu lečenja, uzroku smrti, kao i o tome da li je bilo stručnih grešaka u lečenju, i ko ih je učinio, zaključio je dr Milovanović

NEGOTIN - Trudnica Isidora Marinković (19) iz sela Prahovo, nadomak Negotina, preminula je 8. februara, u osmom mesecu trudnoće u Zdravstvenom centru "Negotin", zbog teških akutnih oboljenja respiratornog i kardiovaskularnog sistema, rezultati su obdukcije.

Doktor Tihomir Milovanović, direktor ZC "Negotin", kaže da su svi čekali rezultate obdukcije pokojne pacijentkinje i njenog ploda još od devetog februara, kada je ona i urađena.

- U preliminarnom izveštaju obdukcionog nalaza patolozi su konstatovali da je smrt trudnice nastupila prirodnim, nenasilnim putem. U trenutku smrti ona je imala akutno, gnojno zapaljenje dušnica i njenih krajnjih ogranaka. Uz to, pronađeno je parcijalno zapaljenje plućnog tkiva, krvarenje ispod plućne maramice, akutno zapaljenje srčanog mišića sa izlivom u srčanu kesu. Utvrđeno je i početno uvećanje leve komore srčanog mišića, kao i kružne, ograničene, fibrozne promene na srčanoj kesi - navodi dr Milovanović.

Kako taj doktor kaže, hemijsko-toksikološkim analizama tkiva, krvi i mokraće pokojne pacijentkinje ukazuju na prisutvo lekova i supstanci kao što su "metamizol", "teofilin", "diazepam", "verapamil", kofein i "paracetamol" u terapijskim koncentracijama.

- Očigledno je da su kod pokojne Isidore Marinković udruženo postojala teška akutna oboljenja respiratornog i kardiovaskularnog sistema. Da li su ova oboljenja na vreme prepoznata, dijagnostikovana i adekvatno lečena, o tome će svoje stručno mišljenje dati eksperti, odnosto spoljnji stručni nadzornici, koje će uputiti Ministarstvo zdravlja - objašnjava direktor ZC "Negotin" i dodaje da sada, ovim obdukcionim izveštajem kompletirana celokupna medicinska dokumentacija u vezi sa tim nemilim događajem.

- Ujedno, sada je moguće u potpunosti sprovesti sudsko-medicinsku istragu o načinu lečenja, uzroku smrti, kao i o tome da li je bilo stručnih grešaka u lečenju, i ko ih je učinio - zaključio je dr Milovanović.

Porodica je već podigla krivičnu prijavu protiv NN lica zbog nesavesnog lečenja, a kako su tada tvrdili, Isidora se noć pred smrt žalila na gušenje i da joj je loše, ali da pomoć nije dobila. Lekare je tek ujutru o njenoj smrti obavestila pacijentkinja koja je bila sa njom u istoj sobi.

ZC "Negotin" uradio je sledećeg dana unutrašnji nadzor, a Ministartvo zdravlja spoljašnji, kada su inspektori češljali medicinsku dokumntaciju o prijemu i lečenju Isidore, koja je u tu zdravstvenu ustanovu primljena petog februara zbog suvog kašlja, povišene temperature i gušenja, da bi se nakon tri dana njeno stanje rapidno pogoršalo, kada je ona umrla.

(Alo.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track