NASTAVAK SUĐENJA Đurašković: Nema logike da sam želeo da oštetim FAM
Foto: Tanjug

Negirao krivicu

NASTAVAK SUĐENJA Đurašković: Nema logike da sam želeo da oštetim FAM

Crna Hronika -
Ostajem pri svemu što sam rekao kada sam prvi put iznosio odbranu, ne postoje dokazi da sam ja imao nameru da oštetim FAM, rekao je vlasnik Nibens grupe

BEOGRAD - Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković danas je ponovo negirao krivicu za optužbe da je zloupotrebom položaja oštetio kruševačku fabriku maziva FAM.

"Ostajem pri svemu što sam rekao kada sam prvi put iznosio odbranu, ne postoje dokazi da sam ja imao nameru da oštetim FAM", rekao je Đurašković pred Specijalnim sudom u Beogradu. On danas drugi put iznosi odbranu, pošto je suđenje počelo ispočetka 10. februara, jer su spojeni sudski postupci za zloupotrebe u FAM-u i putarskim preduzećim.

Po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal Đurašković i još sedam osoba se terete da su oštetili FAM za 3,3 milijarde dinara i sebi pribavio korist od 1,7 milijarde dinara. Đurašković koji je sada u spojenom postupku prvooptuženi, istakao je da nije logično da je on želeo da ošteti FAM pošto je postao većinski vlasnik te kompanije, koja je uspešno poslovala.

"Po optužnici, ja sam dobit od četiri miliona stavio sebi u dzep, ali da li je to logično da oštetim svoj kapital od 40 miliona evra, koji sam platio i koji ima svoju imovinu", kazao je on.

Prezicirao je da je postao vlasnik FAM-a 2007. godine kad ga je na tenderu kupilo privredno društvo Preduzeće za puteve Beograd, čiji je vlasnik bilo Preduzeće za puteve Niš, a koje je bilo u sklopu Nibens grupe. Dodao je da je postao vlasnik još osam odsto akcija, zato što je ispunio obavezu za dokapitalizaciju FAM-a u iznosu od 10 miliona evra.

"FAM je uspešno poslovao, proširio je svoj asortiman, razvio je sejaset proizvoda koje su koristila ne samo preduzeća u okviru Nibnes grupe, već i cela privreda. Niko nikada nije pričao da FAM treba da se žrtvuje da bi spasao bilo koju firmu u okviru Nibensa", kazao je Đurašković. Prema njegovim rečima, ekonomska kriza je uticala na poslovanje FAM-a, zbog čega je odlučeno da se to preduzeće proda. Prvo su vođeni pregovori sa Naftnom industrije Srbije (NIS).

"Postavlja se pitanje zašto su pregovori sa NIS-om prekinuti. Propalom prodajom FAM-a, propao je čitav Nibens", ocenio je Đurašković. Pored Đuraškovića, optužnicom za zloupotrebe u FAM-u tereti se još direktor Nibens grupe i Nibens korporacije Dejan Jevtić, direktor Šer korporacije Risto Ristić, zatim generalni direktor FAM-a Branislav Jovanović, članica Upravnog odbora FAM-a Ljiljana Kostić, kao i finansijska direktorka tog preduzeća Milica Bradić.

Optuženi su i najviši funkcioneri PZP "Beograd" i prokurista Nibens grupe Bora Jelić i Srđan Filipović iz Vranja. Suđenje će se nastaviti sutra, kada će Đurašković izneti odbranu po optužnici za zloupotrebe u putarskim preduzećima, za šta je optužen i vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković i još devet osoba. Oni se terete da su od 2005. do 2010. godine putarska preduzeća, iz kojih su nezakonito izvlačili novac, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a utajom poreza budžet Srbije za 472 miliona dinara. Miroslav Mišković je osmi optuženi u spojenom postupku, tako da će on iznositi odbranu tek kada završe optuženi za zloupotrebe u FAM-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja