TUŽILAŠTVO BIH: Optužnica za ubijanje i mučenje 300 srpskih civila u Livnu
Foto: Printscreen

Ispitivanje 80 svedoka

TUŽILAŠTVO BIH: Optužnica za ubijanje i mučenje 300 srpskih civila u Livnu

Crna Hronika -
Optuženi su Andabak Zdenko iz Livna, Jašarević Muamir Babo iz Bihaća i Velagić Sead iz Sarajeva, koji se terete da su protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti, od aprila 1992. do jula 1993. godine protivzakonito hapsili, držali ih zatvorene u nečovečnim uslovima, mučili ih, a 16 osoba su ubili

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnih zločina nad 300 civila srpske nacionalnosti u Livnu, od kojih je 16 ubijeno, u periodu od aprila 1992. do jula 1993. godine.Optuženi su Andabak Zdenko iz Livna, Jašarević Muamir Babo iz Bihaća i Velagić Sead iz Sarajeva. Oni se terete da su u okviru širokog i sistematskog napada Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Vojne policije HVO, protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti opštine Livno, od aprila 1992. do jula 1993. godine kao komandanti i pripadnici tih snaga protivzakonito hapsili civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i držali ih zatvorene u nečovečnim uslovima, mučili ih, a 16 osoba su ubili.

Zločini za koje se terete osumnjičeni, počinjeni su nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti koje su bile zarobljene u školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu, objektu pod kontrolom Vojne policije HVO koji je imao sva obeležja logora. Zarobljenici su višestruko zlostavljani, mučeni, premlaćivani, usled čega su tri žrtve preminule, dok je 13 zarobljenih civila odvedeno iz logora i ubijeno, a njihova tela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna.

U optužnici piše da su oni lično učestvovali i pomagali u mučenjima i zlostavljanjima žrtava. Navodi se i da je kao posledica počinjenih zločina veliki broj građana srpske nacionalnosti proteran ili otišao sa područja Livna i nikada se nisu vratili u predratne domove. Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje više od 80 svedoka, među kojima je i veliki broj oštećenih, te uz optužnicu prilaže više od 120 dokaznih materijala.(Tanjug/Dnevni avaz)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track