HAŠKI TRIBUNAL: Neuropsihijatar ispituje Hadžićevo zdravlje
Foto: Fonet

Da li je sposoban da prisustvuje suđenju

HAŠKI TRIBUNAL: Neuropsihijatar ispituje Hadžićevo zdravlje

Crna Hronika -
U novembru 2014. dijagnostifikovan mu je rak posle čega je podvrgnut zračenju

HAG - Pretresno veće Tribunala u Hagu naložilo je Sekretarijatu da imenuje nezavisnog neuropsihijatra za ispitivanje zdravstvenog stanja Gorana Hadžića. To je naloženo kako bi Veće moglo da utvrdi da li je on sposoban da prisustvuje suđenju.

U odluci koja je doneta juče, a koju je Haški tribunal objavio, Pretresno veće podseća da je Hadžiću u novembru 2014. dijagnostikovan rak te da je do kraja januara bio podvrgnut šestonedeljnoj radiološkoj terapiji i hemoterapiji, nakon čega se četiri nedelje u februaru oporavljao.Hadžić od 2. marta prolazi kroz drugu fazu lečenja, koja se sastoji od šest petodnevnih ciklusa jake oralne hemoterapije, navodi se u odluci.

Takođe se podseća da je Pretresno veće u januaru ove godine naložilo sekretarijatu da imenuje nezavisnog neurologa i neuroonkologa, koji su nakon ispitivanja izjavili da Hadžić nema kognitivne probleme i da se dobro orijentiše u vremenu i prostoru, te da se jasno izražava.

U obrazloženju se ukazuje i da je odbrana u međuvremenu pokrenula pitanja Hadžićeve spremnosti da prisustvuje suđenju, kao i da se Pretresno veće obavezalo da će nastaviti sa procenom Hadžićevog zdravstvenog stanja. Haški tribunal je 16. marta odbio Hadžićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu iz humanitarnih razloga - radi lečenja u Srbiji pošto mu je dijagnostikovan rak tumora u finalnoj fazi. U zahtevu odbrane od 18. marta navodi se da se veruje je Hadžić nakon poslednje ture hemoterapije drastično oslabio, potpuno izgubio apetit, da ima ozbiljnu dezorijentaciju, gubitak kratkotrajnog pamćenja, da teško govori, kao i da nije u stanju da se brine o sebi i brzo se zamara.

U tom zahtevu je odbrana od sudskog veća Tribunala zatražila da hitno naloži sekretarijatu svakodnevno praćenje zdravstvenog stanja optuženog i da se o tome obaveste sve strane u procesu. Haški tribunal je danas objavio i odgovor Tužilaštva na zahtev Hadžića za dobrovoljno povlačenje ili diskvalifikovanje sudija iz donošenja odluke o zahtevu Tužilaštva da se nastavi izlaganje odbrane. Tužilaštvo je, kako se navodi u odgovoru koji juče donet, taj Hadžićev zahtev odbacilo kao manjkav, pravno i činjenični neosnovan i pozvalo Pretresno veće da ga u potpunosti odbaci.

Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gde se prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track