PRETRES I HAPŠENJE U SARAJEVU: SIPA privela muškarca (39) povezanog sa Islamskom državom
Foto: Youtube

Akcija policije

PRETRES I HAPŠENJE U SARAJEVU: SIPA privela muškarca (39) povezanog sa Islamskom državom

Crna Hronika -
Prilikom pretresa stana osumnjičenog pronađeno je odružje i predmeti koji se dovode u vezu s terorizmom saopštila je SIPA

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su danas Kenana Kršu iz Sarajeva, osumnjičenog za terorizam.

Po nalogu tužilaštva i naredbi Suda BiH, pretreseni su objekti, prostorije i vozila koje koristi osumnjičeni. Kršo je osumnjičen zbog više aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, a koristio je znake i obeležja Islamske države (ISIL), koju je Savet bezbednosti UN proglasilo terorističkom organizacijom.

- Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine jutros su na području Sarajeva uhapsili osobu K.K, zbog sumnje da je učestvovala u aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom. Postupajući po naredbi Suda i Tužilaštva BiH izvrsen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičena osoba, stara 39 godina, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije, kao i drugi predmeti, saopštila je SIPA.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je Kršo u više navrata povezan sa incidentima ugrožavanja bezbednosti na području Sarajeva. Tužilaštvo BiH i policijske i bezbednosne agencije došle su do saznanja da je osumnjičeni kraće vreme bio na području Sirije, da ostvaruje kontakte s pripadnicima "Vehabijskog pokreta" iz BiH, koji se bore na ratištima u Siriji i Iraku, što je državljanima BiH zakonom zabranjeno.

Uhapšena osoba privedena je u službene prostorije Agencije zbog kriminalističke obrade, nakon čega će, shodno uputstvima tužioca, biti odlučeno o njenom daljem statusu.

"Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i kaznenih dela koja imaju veze sa terorizmom, a zbog povećanog broja predmeta je od institucija vlasti u BiH tražilo jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma", piše saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track