Najnovije vesti

Ubačeni agent raskrinkao kradljivce!

Istraga krađe slike pola sezana

Ubačeni agent raskrinkao kradljivce!

Crna Hronika
Lopovi u podzemlje pustili informaciju da prodaju sliku Pola Sezana, a policijski insajder stupio u kontakt s njima i ponudio im 3,5 miliona evra
1 / 4

BEOGRAD - Uleteli u zamku!Četvoricu kradljivaca slike „Dečak u crvenom prslukuPola Sezana, vredne oko 100 miliona evra, raskrinkao je prikriveni, ubačeni agent koji se pljačkašima predstavio kao potencijalni kupac, saznaje Kurir! Hapšenje Raška Mladenovića, Ivana Pekovića, Bobeta Nedeljkovskog i Gorana Raškovića bilo je vrlo precizno isplanirano, a njima je posle saslušanja, na kojem su se branili ćutanjem, određen jednomesečni pritvor.

- Sliku Pola Sezana tipovao je 2008. godine srpski tajkun, koji je kradljivcima čak objasnio kako funkcioniše obezbeđenje u muzeju u Cirihu u kojem je „Dečak u crvenom prsluku“ bio izložen. Međutim, posle pljačke izbila je svađa između lopova i naručioca slike, koji je na kraju odustao od kupovine! Zbog toga su lopovi četiri godine držali sliku kod sebe, a istovremeno su sve vreme tražili novog kupca za nju - ispričao je izvor Kurira.

Za lopove je bilo kobno što su u podzemlje pustili informaciju da prodaju vrednu sliku!

Važna informacija

- Ova informacija stigla je i do švajcarskih agenata, koji stupaju u kontakt sa srpskom policijom i počinju da pletu mrežu oko lopova! Srpski prikriveni agent počeo je da glumi zainteresovanog kupca i posle nekoliko pokušaja na kraju uspeva da stupi u kontakt s Ivanom Pekovićem. „Garanciju“ su mu dali kriminalci koji su bili saradnici policije - nastavlja priču naš sagovornik.

Dve nedelje pre hapšenja, srpska policija je pod prismotru stavila kuće osumnjičenih.

- Pratili smo ih i snimali sve njihove razgovore, pratili sve što su radili na računarima. Operativci u civilu glumili su slučajne prolaznike, razgovarali s njihovim poznanicima i posmatrali šta im se dešava u kući - kazao je sagovornik Kurira.

Jurnjava kroz grad

Najzad, susret Pekovića i Nedeljkovskog s prikrivenim agentom ugovoren je za 11. april!

- Dan ranije je prikriveni agent lopovima u tri ture dao ukupno 2,8 miliona evra, a ostatak od 700.000 evra trebalo je da preuzmu po preuzimanju slike. Kradljivci su insistirali da primopredaja novca bude u vreme derbija, kod stadiona Zvezde! Peković je na mestu susreta došao u „pežou 207“. Agenti su mu prišli i legitimisali se, a on je tada uspeo da uleti u kola! Započela je jurnjava kroz Ustaničku ulicu, pored hotela „Radmilovac“, sve do Leštana, gde su mu policijski presretači presekli put! Agenti su pojurili i za Nedeljkovskim, koji je vozio „reno espejs“ i u čijem je tapacirungu nađena slika. Ubrzo su uhapšena i preostala dvojica osumnjičenih - kaže naš sagovornik.

Inače, operativci švajcarske policije pre hapšenja su već duže boravili u Beogradu, a sa sobom su u Srbiju doneli najsavremeniju opremu za praćenje i lociranje elektronskih uređaja!

- U Srbiji su vozili civilne automobile, a pošto su vodili akciju i nadgledali je, strahovito su vodili računa da ni u jednom trenutku ne skrenu pažnju na sebe kako bi akciju izveli bez rizika da budu otkriveni - kaže naš sagovornik iz Kurira.

Kako je tekla pljačka u Švajcarskoj i potraga za kradljivcima

1 2008. godine srpski tajkun naručuje krađu slike „Dečak u crvenom prsluku“. Posle krađe, lopovi od naručioca traže da plati više nego što je ugovoreno i čitav posao propada.

2 Kradljivci u podzemlje u nekoliko zemalja na Balkanu puštaju informaciju da žele da prodaju sliku. Ova informacija posle izve­snog vremena stiže do švajcarskih agenata.

3 Švajcarci odmah stupaju u kontakt sa kolegama iz Srbije i traže pomoć. Srpska policija ubacuje prikrivenog agenta, koji stupa u kontakt sa kradljivcima.

4 Dogovaraju se da agent za sliku plati 3,5 miliona evra. U utorak 10. aprila agent plaća 2,8 miliona €, a preostalih 700.000 € trebalo je da bude uplaćeno posle predaje slike.

5 Lopovi su zahtevali da se primopredaja slike obavi 11. aprila, a Nedeljkovski i Peković uleću u policijsku zasedu. Brzo su uhapšeni i Mladenović i Rašković.

U pljačku sa maskama za skijanje na licima

Krađa Sezanove slike iz muzeja u Cirihu bila je do detalja isplanirana. Na dan pljačke, 10. februara 2008. godine, Mladenović i dvojica njegovih saučesnika krenuli su kolima, naoružani, do privatnog muzeja Emila Birlea u Cirihu.

- Na lice su stavili su maske za skijanje. Upali su pola sata pred zatvaranje muzeja, naterali zaposlene da legnu, a potom ušli u glavnu izložbenu salu u prizemlju zgrade i skinuli slike sa zida. Pobegli su kolima i posle izvesnog vremena, preko određenih veza, pobegli iz Ciriha - kaže sagovornik Kurira.

Tada su, osim slike Pola Sezana, ukrali i Moneovu sliku „Bulke kod Veteja“, Van Gogovu „Granu kestena“ i sliku „Ludovik Lepik i njegove kćerke“ Edgara Degaa.

Dogovor

Krađu su, kako Kurir saznaje, organizovali Ivan Peković i Bobe Nedeljkovski. Za direktnog izvršioca odabran je Raško Mladenović, logističku podršku iz Beograda pružao je Goran Radojević.

- Dogovor je bio da pre pljačke dobiju novac za pripremu, lažne pasoše i za iznajmljivanje stanova u kojima će se kriti posle pljačke - kaže sagovornik Kurira.

Kolovođa gradio stanove

Ivan Peković (36) iz Kaluđerice novac od pljački ulagao je u izgradnju stanova u Beogradu. On je bogatu „karijeru“ lopova gradio u inostranstvu, a specijalnost mu je bila krađa nakita i umetničkih dela. Još 1998. otišao je iz Srbije u Luksemburg, a 2006. se vratio i otvorio firmu „Peković progres“, koja se bavi izgradnjom stanova. Pretpostavlja se da je na taj način novac iz krađa pokušao da legalizuje.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...