POČEO TEĆI ROK ZA IZRUČENJE: Kapetan Dragan stiže u Hrvatsku do 14. jula?!
Foto: Profimedia

Sve u rukama ministra pravde

POČEO TEĆI ROK ZA IZRUČENJE: Kapetan Dragan stiže u Hrvatsku do 14. jula?!

Crna Hronika -
Hrvatska policija treba obezbediti prevoz Kapetana Dragana i time preuzima trošak avionske karte od Sidneja do Zagreba u iznosu od 4.000 evra plus policijska pratnja od najmanje dva policajca što 13.278 evra bez smeštaja policajaca u Australiji.

ZAGREB - Odlukom australijskog Visokog suda od petka su iscrpljena sva pravna sredstva za sprječavanje izručenja Dragana Vasiljkovića poznatieg kao Kapetan Dragan. Istovremeno je počeo teći rok od 60 dana za njegovo izručenje.

Hrvatska ga policija u tom periodu treba dopratiti iz Australije u Hrvatsku, a ako ne ispune taj rok, Vasiljković može tražiti od suda da ga pusti na slobodu.

Kapetan Dragan se žalio na proceduralne greške bivšeg ministra pravosuđa Džejsona Klera. Jedino što sad može zaustaviti njegovo izručenje Hrvatskoj je da novi ministar pravosuđa Majkl Kenan odluči poništiti odluku svog prethodnika i odbiti hrvatski zahtev za Draganovim izručenjem.

Hrvatska policija treba obezbediti prevoz Kapetana Dragana i time preuzima trošak avionske karte od Sidneja do Zagreba u iznosu od oko 30.000 kuna ( oko 4.000 evra). Uzevši u obzir da je potrebna i policijska pratnja najmanje dva policajca, trošak putovanja iznosi gotovo 100.000 kuna (13.278 evra), bez smeštaja policajaca u Australiji.

Žalba bez osnova

Vasiljkovićevi advokati žalili su se i na to da Hrvatska nije predala dokaze o njegovoj krivico, ali Pravilnikom o izručenju Hrvatskoj, koji je ratifikovan u Australiji 2004. godine, propisano je da Hrvatska nije dužna poslati dokaze o krivici osobe za koju se traži izručenje.

( Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track