TRAUMA: Sanjam da se monstrum vraća i ponovo nas ubija
Foto: Kurir Arhiva

Mladić koji je 2002. preživeo masakr u Leskovcu

TRAUMA: Sanjam da se monstrum vraća i ponovo nas ubija

Crna Hronika -
Zločin u Martonošu vratio me je u vreme pre 13 godina, kad je Dragan Čedić ubio sedam ljudi, među kojima i moju majku. Sav se tresem, priča Đorđe Ristić

LESKOVAC - U trenutku kad sam čuo vest o masakru u Martonošu, pred očima mi se pojavio Dragan Čedić i slika kako me pre 13 godina moja pokojna majka Biserka telom štiti ispred unezverenog ubice koji je pucao u mene. Iako je krvnik odavno mrtav, i dan-danas se plašim da ću ga ponovo ugledati, kaže za Kurir Đorđe Ristić, koji je sa 16 godina teško ranjen u krvavom piru Dragan Čedića (32).Čedić je u julu 2002. godine hicima iz automatske puške, na tri različita mesta u Leskovcu, ubio bivšu suprugu Biljanu (28) i šestoro članova njene familije, dok je četvoro ranio. Čedić je potom izvršio samoubistvo.Metak pored kičme- Ono što je uradio Rade Šefer skoro je isto kao ono što sam doživeo tog dana, kao ono što je pre 13 godina uradio Dragan Čedić. Ubio je moju majku Biserku, moje sestre od tetke, teško ranio mog oca Blagoja, mene i nekoliko drugarica - kaže Ðorđe Ristić, koji je nakon teškog ranjavanja ostao živ.- Rafal mi je prošao pored kičme. Pao sam onesvešćen, a ubica s automatskom puškom je, misleći da sam mrtav, krenuo dalje u krvavi pir - priseća se Ristić.On navodi da već nekoliko dana oseća strah i da noćne more ne prestaju.- Evo, sav se tresem. Ne smem da izađem, bojim se, strahujem da se Čedić iz mraka iznenada ne pojavi naoružan do zuba. Sanjam ga. Od dešavanja u Martonošu svakodnevno me proganjaju najcrnje misli - navodi naš sagovornik.Žena ga prijavljivalaNjegov otac Blagoje, koji je u masakru takođe teško ranjen i dugo lečen, kaže da do tragedije ne bi došlo da su nadležni reagovali kad je Biljana prijavljivala Čedića.- Nismo ga čuli kad je ušao u kuću. Čuo se rafal u predsoblju i brzo se pojavio u sobi u kojoj sam sedeo. Samo sam izgovorio: „Čediću...“, i presekao me rafal iz automatske puške, a onda sam pao u lokvi krvi. Brzo sam se onesvestio. Probudio sam se u bolnici. Zahvaljujući lekarima ostao sam živ - kaže Blagoje Ristić.On ističe da su Čediću davali šanse da se popravi.- Bio sam blizak s njim. Vodio sam ga zbog zdravstvenih problema kod lekara u Beograd, ali se vraćao na volšeban način - ispričao nam je Ristić.

PsihopataBOLESNO LJUBOMORANRodbina i bliski prijatelji znali su da se iza prividno mirnog momka krije ličnost po čijoj glavi se vrzmaju mračne misli, posebno ljubomora, zbog čega se pretpostavlja da je počinio masakr. I policija je u nekoliko navrata obaveštavana o tome, kao i centar za socijalni rad, u kojem se u sklopu brakorazvodne parnice Čedića i njegove supruge vodio postupak.

SEJAO SMRT IZ AUTOMATSKE PUŠKE - ZA POLA SATA NA TRI MESTA POKOSIO SEDMORO- Dragan Čedić je krvavi zločin počinio u noći između 27. i 28. jula 2002. Iz automatske puške ubio je sedam i ranio četiri osobe- Najpre je u bilijar klubu usmrtio Nenada Lukića, za kog je verovao da ima aferu s njegovom suprugom- Onda se odvezao do kuće tasta i tašte i tamo ubio suprugu Biljanu, njene dve sestre, pašenoga i komšinicu- Potom je u kući Ristića ubio Biserku, Biljaninu sestru od tetke, i ranio njenog supruga i sina- Zločinac se ubio, a njegovo telo nađeno je prvog septembra 2002.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track