DA TI SRCE PREPUKNE: Tri bebe rastu uz majke osuđenice u Zabeli
Foto: Shutterstock

Prvi koraci iza rešetaka

DA TI SRCE PREPUKNE: Tri bebe rastu uz majke osuđenice u Zabeli

Crna Hronika -
Najstariji dečak je od oko 14 meseci, koji je specifičan po tome što je prva beba u Srbiji kojoj će biti dozvoljeno da sa majkom u zatvoru provede dve godine. To je njemu i svoj budućoj deci zatvorenica požarevačkog zatvora omogućeno Izmenama zakona o izdržavanju krivičnih sankcija

BEOGRAD - Iza zidova zatvora u požarevačkoj Zabeli u ovom času tri bebe stare od šest do 14 meseci, prave prve korake i spremaju se da izgovore prve reči.

Vest iz Podgorice o sedmomesečnoj bebi smeštenoj iza rešetaka uz majku-osuđenicu, koja se sedam dana ranije porodila u Podgorici tokom izdržavanja kazne izazvala je pometnju u Crnoj Gori kao presedan u toj zemlji.

Praksa u srpskim zatvorima je drugačija, pa u jedinom ženskom zatvoru u okviru Zabele kod Požarevca bebe nisu neubičajen prizor.

Porođaj i nega majke i bebe u zatvoru ne razlikuju se mnogo u odnosu na normalne slučajeve, pa tako ni u krštenici deteta se, kao mesto rođenja, ne navodi Zabela. Ova deca su makar u očima administracije rođena u Požarevcu, a ne iza zatvorskih rešetaka.

Prve mesece života zatvorske bebe već godinama unazad provode u izdvojenom objektu, u zatvorskom slengu poznatom kao porodilište.

- Ovaj objekat nema veze sa ćelijama, ni fizički ni po uslovima boravka. Tamo se u ovom trenutku nalazi troje dece sa majkama, a najstariji je dečak od oko 14 meseci- kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Taj dečak je specifičan po tome što je prva beba u Srbiji kojoj će biti dozvoljeno da sa majkom u zatvoru provede dve godine. To je njemu i svoj budućoj deci zatvorenica požarevačkog zatvora omogućeno Izmenama zakona o izdržavanju krivičnih sankcija, koje su na snagu stupile 1. septembra 2014 godine.

- Porodilište u Zabeli skoro nikada nije prazno- u jednom trenutku u njemu je bilo čak sedam beba! U njemu buduće majke održavaju trudnoću, u čemu im pomažu druge zatvorenice koje u tu svrhu odabrane od uprave zatvora. Trudne zatvorenice su oslobođene od rada, a pružene su im sve pogodnosti- od posebno prilagođene ishrane, redovnih pregleda i porođaja u požarevačkoj bolnici. I deci je obezbeđeno sve - od pelena i mleka do garderobe i dubaka. Jedino što nam nedostaje je literatura za porodilje i mlade majke, pa se nadamo da će nam građani pomoći donacijama- kažu u Upravi.

Gde posle zatvora

U članu 119 Zakona o izdržavanju krivičnih sankcija, koji reguliše prava osuđene žene koja ima dete, navodi se i da nakon što ono napuni dve godine roditelji sporazumno odlučuju da li će dete poveriti na čuvanje ocu, ostalim srodnicima ili drugim osobama. U tom delu Zakona precizirano je da u slučaju kada se roditelji ne sporazumeju ili je njihov sporazum na štetu deteta o poveravanju odlučuje sud nadležan prema prebivalištu tj boravku majke u vreme izricanja presude.

( Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track