STUDENT PREŽIVEO BOMBAŠKI NAPAD NA BANOVOM BRDU: Bio sam na tri metra od džipa, Bog me je spasao!

Srećom samo lakše povređen u stravičnoj eksploziji

STUDENT PREŽIVEO BOMBAŠKI NAPAD NA BANOVOM BRDU: Bio sam na tri metra od džipa, Bog me je spasao!

Crna Hronika -
Odjednom sam osetio snažnu eksploziju koja me je odbacila! Presekao me je bol u nozi, video sam da mi se deo staklića zario u meso, priča Mihajlo Spasić (18)

BEOGRAD - Hvala bogu, dobro sam. Kad samo pomislim šta je sve moglo da mi se desi, shvatam da sam dobro prošao, kaže za Kurir Mihajlo Spasić (18), student koji je pukom srećom lakše povređen kada je na Banovom brdu eksplodirao džip kojim je upravljao Vladimir Karan (46).Spasić navodi da se u trenutku eksplozije nalazio na trotoaru u Kirovljevoj ulici.

Vladimir Karan dolazi u piceriju „Belisima“ u Kirovljevoj ulici na kafu. Prema rečima komšija, u ovaj lokal je dolazio gotovo svakodnevno
Vladimir Karan dolazi u piceriju „Belisima“ u Kirovljevoj ulici na kafu. Prema rečima komšija, u ovaj lokal je dolazio gotovo svakodnevno

Isečena mu vena- Vraćao sam se sa trafike i u blizini frizerskog salona hteo sam da pređem ulicu kako bih sačekao autobus. Video sam džip na putu, bio je na tri-četiri metra od mene... Odjednom sam osetio snažnu eksploziju koja me je odbacila! Presekao me je bol u nozi, video sam da mi se deo staklića zario u meso. Noga mi je bila sva krvava - priča mladi Mihajlo.On ističe da je u prvom trenutku pomislio da se zapalio autobus koji je bio parkiran u stanici.- Međutim, ugledao sam čoveka koji je iz zapaljenog automobila izleteo kroz prozor na put, a automobil se kao zapaljena lopta kretao niz ulicu sve dok nije udario u kombi. Džip se od jačine eksplozije raspao. Mnogo sam se uplašio! Nikada nisam bio u situaciji da vidim tako teško povređenog čoveka, pomislio sam da je mrtav - kaže naš sagovornik.

Umalo da strada... Mihajlo Spasić
Umalo da strada... Mihajlo Spasić

Spasić je potom prešao ulicu kako bi zatražio pomoć u kafiću.- Ljudi su počeli da istrčavaju iz autobusa i da se okupljaju oko povređenog čoveka. Tada sam pozvao Hitnu pomoć i vatrogasce - dodaje Mihajlo.Njemu su u pomoć prvi pritekli lekari iz obližnje privatne klinike, koji su ga odveli u njihove prostorije, gde je sačekao Hitnu pomoć.- Staklo mi je iseklo venu, ali srećom, nije ništa strašno - objašnjava Mihajlo, inače student gastronomije na Višoj hotelijerskoj školi.

Karan oko 15.30 kreće ka svom džipu BMW X5, koji je bio parkiran kod kockarnice „Koleseum“, udaljene 20 metara od picerije
Karan oko 15.30 kreće ka svom džipu BMW X5, koji je bio parkiran kod kockarnice „Koleseum“, udaljene 20 metara od picerije

Otac ga grlioDok smo razgovarali s njim, njegov otac Dejan ga je čvrsto zagrlio.- Strašno smo se potresli kada nam je javio šta se dogodilo, ali sada je najvažnije da je živ i zdrav. Moglo je da bude mnogo gore - rekao nam je otac.Policija je juče prikupljala snimke sa svih video-kamera u Kirovljevoj ulici i okolini kako bi se proverilo da li je snimljen trenutak kada je eksplozivna naprava postavljena.- Karan je skoro svaki sedeo u istom kafiću, a i stan mu je u blizini. Očigledno je da su napadači znali za njegovu rutinu, pa je moguće da je bomba postavljena upravo u Kirovljevoj ulici - kaže naš izvor iz istrage.DIGNUTI U VAZDUHIvan Kontić (novembar 2002)U eksploziji bombe u centru Beograda u novembru 2002. poginuo je Ivan Kontić iz Budve. Telo je nađeno ispod „audija A6“, a istragom je utvrđeno da je Kontić sam sebe digao u vazduh nestručno postavljajući napravu ispod vozila mete.

Goran Mijatović Mita (oktobar 2006)Goran Mijatović Mita, vlasnik FK Bežanija, ubijen je u oktobru 2006. u eksploziji protivpešadijske mine „mrud“ postavljene ispod ukradenog „audija 80“, koji je bio parkiran pored Mijatovićeve „škode“. U eksploziji je poginuo i Mijatovićev telohranitelj Slavko Novković.

Marko Filipović Taki (oktobar 2007)Marko Filipović (29) zvani Taki, član dorćolske krimi-grupe, raznet je u eksploziji bombe podmetnute ispod gepeka njegovog „mercedesa“. Eksplozivna naprava aktivirana je mobilnim telefonom. Filipović je navodno ubijen u ratu klanova koji se bave obezbeđenjem klubova.Strahinja Rašeta (decembar 2008)Strahinja Rašeta (23), član „šabačke grupe“, povezane s bandama u BiH, poginuo je u decembru 2008. dok je na Banovom brdu postavljao bombu ispod džipa „mercedes“. Rašeta je pokušao da ubije vlasnika džipa Milana M., ali je zbog lošeg rukovanja sam sebe razneo.Ivan Pavlović Iker (jul 2009)Ispod „maseratija“ Ivana Pavlovića Ikera (40), za koga se sumnja da je sarađivao s Darkom Šarićem, podmetnuta je bomba. Automobil je u garaži u centru grada trebalo da preuzme Ikerova nevenčana supruga. „Maserati“ je bio u vlasništvu Gorana Sokovića, Šarićevog saradnika.Radojica Joksović (jul 2012)Radojica Joksović (32), brat od strica Nebojše Joksovića, zaštićenog svedoka u postupku protiv Darka Šarića, ubijen je u julu 2012. u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog „audija A6“ na Belim vodama.Mladen Lazarević (decembar 2013)Ispod džipa u vlasništvu supruge Nišlije Mladena Lazarevića, osumnjičenog da je član bande „Pink Panter“, u decembru 2013. bila je postavljena bomba. Pretpostavlja se da je bomba, koja se otkačila i pala na zemlju, bila namenjena Lazareviću.

Karan u stabilnom stanjuLEŽAO U NEMAČKOM ZATVORUVladimir Karan (46) operisan je odmah nakon prijema na VMA i njegovo stanje trenutno je stabilno, rečeno nam je juče u ovoj ustanovi. On je zadobio prelom butne i sedalne kosti, kao i opekotine po telu. Inače, Karan ima poveći kriminalni dosije, a policiji je poznat po nedozvoljenom posedovanju oružja, razbojništvu, teškim krađama, dilovanju droge...- On je veći deo tih krivičnih dela izvršio u zemljama EU. U Nemačkoj je odslužio zatvorsku kaznu jer je navodno ranio jednog Albanca - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track