PRIMAO MITO: Sudija uzeo pare da sredi presudu
Foto: Nebojša

Novi slučaj korupcije u državnim organima

PRIMAO MITO: Sudija uzeo pare da sredi presudu

Crna Hronika -
U akciji SBPOK i Specijalnog tužilaštva uhapšen sudija Višeg suda Branislav Blažić (64), Đorđe Matić (34) i njegov otac Zoran (63)

BEOGRAD - Sudija Višeg suda u Beogradu Branislav Blažić (64) uhapšen je zbog sumnje da je primao mito kako bi uticao na tok sudskog postupka, saopštio je juče MUP Srbije. Osim Blažića, privedeni su Đorđe Matić (34), bivši vlasnik hotela „Taš“, „Sajd van“ i vile „Mistik“, kao i njegov otac Zoran (63).Akciju hapšenja izveli su inspektori SBPOK u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, a ovoj trojici na teret se stavlja krivično delo trgovina uticajem. Sudija Blažić je, sumnja se, uticao na ishod sudskog postupka koji se vodio protiv Đorđa Matića.Veza u Vrhovnom suduOcu i sinu lisice na ruke stavljene su dok su pokušavali da pobegnu iz Srbije, dok je Blažić, kako saznajemo, priveden u svom stanu.- Policajci su Matiće juče ujutro uhapsili na graničnom prelazu Horgoš. Prilikom pretresa pronađeno je oružje u ilegalnom posedu, sat marke „roleks“, kao i pečati nekoliko različitih firmi. Kod sve trojice osumnjičenih i u njihovim stanovima pronađeno je više od 30.000 evra - navodi izvor Kurira.Blažićev branilac Vladimir Petrović rekao je za Kurir da se njegov klijent tereti da je uzeo novac kako bi uticao na neidentifikovane sudije Vrhovnog kasacionog suda, koji su trebali da donesu odluku o zahtevu za zaštitu zakonitosti u slučaju protiv Matića.Nagrada 1.700 evra- Matić je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe i utaje poreza. Postupak protiv njega vodio se u Novom Sadu. Matić je potom podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, koji sigurno nije usvojen. Sudija Blažić sumnjiči se za posredovanje, odnosno da je uzeo novac kako bi uticao na odluku neidentifikovanih sudija Vrhovnog suda - objašnjava Petrović.On ističe da će dokazati da Blažić nije imao kontakt ni s jednim sudijom Vrhovnog suda, kao i da nije uzeo mito.Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević saopštio je sinoć da se sumnja da je Blažić od aprila do juna 2015. tražio i dobio nagradu od 1.700 evra da bi uticao na povoljnu odluku u postupku protiv Mitića. On je zatražio pritvor za svu trojicu.

Ministar StefanovićNIKO NEĆE BITI ZAŠTIĆENMinistar policije Nebojša Stefanović rekao je juče da je akcija hapšenja dokaz da u Srbiji niko neće biti zaštićen.- Niko neće biti zaštićen ni značkom, ni sudijskom funkcijom, niti bilo kakvim drugim statusom u društvu ili imovinskim stanjem ukoliko postoji sumnja da je prekršio zakon. Ovo je dokaz da se MUP i Vlada Srbije potpuno predano bore protiv korupcije i kriminala - zaključio je Stefanović.

BiznisDRŽALI HOTELE U BEOGRADUKako saznajemo, Đorđe Matić je bivši vlasnik građevinske firme „Kvalitet gradnja“, u čijem sastavu su hoteli „Taš“ i „Sajd van“ u Zemunu, kao i vile „Mistik“ u Beogradu.- Matić je do pre godinu dana bio vlasnik firme i hotela, a koliko znam, na sudu je bio zbog nerešenih imovinskih odnosa zemlje i nekih poreskih problema - rekao nam je juče jedan od zaposlenih. Matić se, kako nezvanično saznajemo, sad bavi trgovinom.(J. R.)

Kjokušinkaj savez SrbijeŠOKIRANI SMO HAPŠENJEMPredsednik Kjokušinkaj saveza Srbije Žarko Petković kaže za Kurir da je zatečen hapšenjem Blažića, koji je bio generalni sekretar tog saveza.- Blažić već nekoliko godina nije u našem savezu. Svejedno, šokiran sam njegovim hapšenjem, to je ipak ugledan čovek - rekao nam je Petković.

KarijeraKO JE SUDIJA BLAŽIĆBlažić radi u drugostepenom krivičnom odeljenju Višeg suda, na žalbama u predmetima osnovnih sudovaSudija Blažić sudio je u slučaju pogibije Alekse Panće (13) u julu 2011. u Žagubici, za koju je osuđen karate trener Dalibor TopićSudio je i navijaču FK Rad Bojanu Hrvatinu, koji je osuđen zbog ubistva navijača Voždovca Bojana Majića 2005.Nije bio reizabran 2010. godine, ali je odlukom Ustavnog suda vraćen na posao

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track