POČELO SUĐENJE: Dulić negirao krivicu
Foto: Aleksandar Jovanović

Posle tri godine istrage

POČELO SUĐENJE: Dulić negirao krivicu

Crna Hronika -
Prema optužnici oni se terete da su prilikom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima, preduzeću Nuba invest pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je, tri godine od pokretanja istrage, počelo suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliveru Duliću zbog optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom izdavanja dozvola preduzeću Nuba invest.

Pored Dulića, optuženi su i njegov zamenik Nebojša Janjić i bivši direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak. Suđenje je počelo čitanjem optužnice, a potom su se optuženi kratko izjasnili o krivici. "Negiram izvršenje krivičnih dela koja mi se stavljaju na teret", kratko je rekao Dulić, a krivicu su potom negirali i optuženi Janjić i Drobnjak.

Prema optužnici oni se terete da su prilikom izdavanja lokacijskih i građevinskih dozvola za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima, preduzeću "Nuba invest" pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara. Kako je naveo postupajući tužilac Milenko Mandić, biši ministar Oliver Dulić usmeno je naredio svom pomoćniku Nebojiši Janjiću da izda lokacijske i građevinske dozvole, iako "Nuba invest" nije imala neophodnu dokumentaciju.

Tužilac je dodao da je Janjić poslušao Dulićev nalog, a da je Drobnjak izdao sporne dozvole 18. septembra 2009. godine. Mandić je kazao da je takvoj odluci prethodio sastanak u Ministarstvu u julu 2009. godine, kome je pored Janjića i Drobnjaka prisustvovao i pravni zastupnik "Nuba investa".

Izdavanjem dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom. Na taj način su izvršili produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine i oni se brane sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track