MALOJ SAŠKI PRED OČIMA SE UTOPILO TROJE DRUGOVA Preklinjala sam Danijela: Molim te, ne skači i ti
Foto: Nebojša Mandić, Tisa, Davljenje, Udavili Se, Lasl

Užas u Novom Kneževcu

MALOJ SAŠKI PRED OČIMA SE UTOPILO TROJE DRUGOVA Preklinjala sam Danijela: Molim te, ne skači i ti

Crna Hronika -
Ronioci juče iz Tise izvukli telo Kristijane Popović (14), Lasla Milenkovića (12) i Danijela Ivanova (13). Nesrećna deca udavila se spasavajući jedno drugo

NOVI KNEŽEVAC - Gledala sam kako mi se drugovi dave, a nisam mogla da im pomognem. Vrištala sam, dozivala pomoć, a onda su nestali pred mojim očima. Znam da nisam ni za šta kriva, ali ipak krivim sebe za to što im se desilo.Ovim rečima započela je potresnu ispovest za Kurir Saška Savić (12) iz sela Ðala kod Novog Kneževca, pred kojom su se u subotu uveče na divljoj plaži na Tisi utopili drugovi Kristijana Popović (14), Laslo Milenković (12) i Danijel Ivanov (13).

Kristijana
Kristijana

Laslo
Laslo

Danijel
Danijel

Rekao je: „Moram!“Saška kaže da se tog dana igrala s drugovima najpre kod Kristijane, a potom i kod drugarice Dragane. Laslo je potom predložio da odu na Tisu da se malo rashlade.- Nije mi se išlo, govorila sam mu da je bolje da ostanemo i igramo se na igralištu. Tad je i Kristijana zapela da ide na reku. Nisam mogla da je pustim da ide sama, bilo mi je žao da je ostavim, pa sam i ja krenula s njima - priča potresena devojčica, koja je otkako se desila nesreća na lekovima za smirenje.Prema njenim rečima, ona i drugarica Dragana sedele su na obali i posmatrale drugove koji su se kupali.- Kristijana nije znala da pliva, ali je ušla u vodu. Odmah je počela da se davi. Za njom je skočio Laslo, koji ju je uhvatio za kosu i izvukao na obalu. Uprkos tome, Kristijana je htela opet da uđe. Dragana i ja smo joj vikale da ne ulazi, ali nas nije poslušala - kaže očajna devojčica.Čim je ušla u reku, Kristijana je opet počela da se davi.- Mlatila je rukama i nestajala pod vodom. Pokušala je nešto da nam kaže, ali nije mogla. Laslo je opet prvi potrčao da je spase. Međutim, Kristijana se uspaničila i gurnula ga pod vodu. Verovatno se popela na njega, a on nije mogao da ispliva, ostao je bez daha. Laslo je nestao pod vodom i više ga nisam videla - prepričava stravične trenutke devojčica i nastavlja:- Kristijana je i dalje mlatarala rukama. Danijel me je pitao da li da i on skoči, ali sam mu rekla: „Nemoj, molim te“. Rekao je: „Moram“, skočio je u Tisu i odmah nestao pod vodom. Verovatno je upao u neki mulj. Još jednom sam videla Kristijaninu ruku, a onda je i ona nestala. Možda je sve trajalo minut. Nisam mogla da im pomognem, ništa nisam mogla da uradim jer ne znam da plivam. Da sam ušla za njima, i ja bih se utopila - gušeći se u suzama kaže Saška.Niko da pomogneSaška i Dragana su dozivale pomoć, ali ih niko nije čuo.- Pozvala sam policiju, a onda je došao čovek koji radi u crpnoj stanici. Došao je, ali je samo stajao, ni on nije znao da pliva, nije mogao da ih traži - priča devojčica, koja je od stresa i panike samu sebe izgrebala po rukama.Ronioci su juče oko 12 sati našli telo Kristijane i Lasla, a četiri sata kasnije pronađen je i njihov drug Danijel.- Kristijana i Laslo nađeni su na istom mestu na kojem su i potonuli - rekao je naš izvor.

Laslov starateljBIO JE VESELO DETELaslo Milenković živeo je sa sestrom Laurom u hraniteljskoj porodici kod Jovana Šarana. Oni su kod njega od 10. marta, a došli su iz Novog Kneževca.- Niko nije ni pomislio da će se ovako nešto desiti. Laslo je bio hiperaktivan, veseo dečak, nisam ga mogao držati zaključanog u kući. Tog dana me je pitao da kupi šljive, rekao sam mu da nema potrebe i da se igra s decom. Nikad mu Tisu nisam ni pominjao, mislio sam da ne zna ni gde je - priča Šaran.Laslov otac živi u Kikindi, a majka mu je navodno u inostranstvu, gde je zatražila azil.

HRONOLOGIJA / UDAVILI SE NA DIVLJOJ PLAŽIpetak14.30 - deca kreću ka Tisi udaljenoj oko četiri kilometra16.07 - Kristijana se davi, a za njom i dečaci16.10 - policija obaveštena o utapanju18.30 - ronioci tragaju za decomsubota10.15 - nastavljena potraga za telima utopljenika11.58 - nađena tela Kristijane i Lasla15.56 - nađeno telo Danijela

Kristijanina majkaSVUDA SMO JE TRAŽILIKristijanina majka Savka Janković čekala je juče na obali da izvuku telo nastradale ćerke. Savki je ovo treća tragedija, pre osam godina umro joj je muž, a izgubila je i petomesečnu bebu.- Kristijana mi je rekla da ide kod drugarice, ali se nije vraćala kući. Sin i ja smo je zvali na mobilni, nije se javljala. Tražili smo je i po komšiluku - priča majka Savka.Prema njenim rečima, Kristijana je u petak uveče dugo pričala sa starijim bratom, kao da je nešto predosetila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track