VOZAČU POZLILO: 10 vozila oštećeno u lančanom u Opatiji
Foto: Profimedia

Saobraćajni kolapsi na putu ka hrvatskom moru

VOZAČU POZLILO: 10 vozila oštećeno u lančanom u Opatiji

Crna Hronika -
U nezgodi je povređeno više osoba, jedna teže, a saobraćaj kroz grad je u potpunom prekidu

OPATIJA - U glavnoj ulici u Opatiji, danas oko 12.30 sati, dogodio se lančani sudar u kome je oštećeno desetak vozila, a uzrok saobraćajne nezgode verovatno je autobus čijem je vozaču pozlilo.

U nezgodi je povređeno više osoba, jedna teže, a saobraćaj kroz Opatiju je u potpunom prekidu, prenose mediji u Hrvatskoj.

Vrelina i u regionu, na snazi crveni meteoalarmNa područuju Hrvatske, BiH i Crne Gore danas je izdat “crveni” meteoalarm, što znači da će na području tih država narednih dana biti veoma vruće, a prema meteorološkim podacima “lakše će se disati” samo na području Žabljaka, Višegrada, Foče i Livna.

Kolona duga 22 kilometra

Na putevima Slovenije, na ulazu u u Istru, preko graničnih prelaza Kaštel i Plovanija, kolone vozila duge su 22 kilometara, sve do Kopra i na ulaz se čeka oko dva sata.Portparolka istarske policije Nataša Vitasović je rekla da je kolona vozila na izlazu iz Istre duga osam kilometara i čeka se oko 50 minuta, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska

Cela Hrvatska je u “crvenom” na meteoalarmu, što znači da će na području te države biti veoma vruće, a vrhunac toplotnog talasa se, kako je najavljeno, očekuje naredne sedmice.

Prema prognozi, za danas DHMZ-a tek retko gde u srednjoj I istočnoj Hrvatskoj poslepodne i naveče postoji mala mogućnost za kratkotrajan pljusak s grmljavinom. Vruće do ekstremno vruće biće kontinuirano u narednih sedam do 10 dana, a postoji mogućnost da lokalno bude izmerena temperatura i preko 40 stepeni Celzijusa. Hrvatski meteorolozi moguće osveženje najavljuju tek posle 26 jula. Do tada, kažu, mogli bi pasti i temperaturni rekordi za ovaj mesec, pa i generalno.

Republika Srpska

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske najavio je da će tri naredna dana sa temperaturom do 40 stepeni biti najvrelija u ovoj godini. Meteorolozi upozoravaju da se zvanične temperature mere na poseban način, te da direktno na suncu termometar može da izmeri i 60 stepeni, što, naravno, nije temperatura vazduha. Inače, “crveni” meteoalarm označava vrlo opasno vreme po život ljudi. Zato lekari savetuju izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana, kao i češće uzimanje tečnosti i konzumiranje lagane hrane.

Crna Gora

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore najavio je za danas “crveni” meteoalarm, koji će, kako sada stvari stoje, na snazi u Podgorici ostati sve do četvrtka. Lekari u Crnoj Gori upozoravaju da visoke temperature utiču na psihofizičko zdravlje starih, bolesnih, ali i mladih i zdravih ljudi, a građani se najčešće javljaju zbog nesanice. Inače, u Crnoj Gori je i za sutra najavljen “crveni” meteoalarm. U Podgorici je u 12 sati izmereno 38,2 stepena Celzijusovih, dok je u isto vreme na Žabljaku bilo svega 26,8 stepeni.

Saobraćajni kolapsi na putu ka hrvatskom moru

Zbog godišnjih odmora, vikenda, velikih vrućina, ali i saobraćajnih udesa na svim važnijim putevima u Hrvatskoj kolone automobile su duge i po nekoliko kilometara, a na graničnim prelazima između Hrvatske i BiH čeka se po dva sata. Prema informacijama Granične policije BiH, na izlazu iz BiH u Hrvatsku vozila se najduže zadržavaju na prelazima Doljani, Ivanica i Prisika. Od juče je u funkciji i granični prelaz Gabela Polje..

Vozačima se preporučuje da voze rano ujutru, uveče i noću, a da izbegavaju dnevne vožnje na duge relacije, te da češće prave pauze, upozoravaju mediji. Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta pre kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila. Na putevima prema hrvatskom moru saobraćaj je veoma usporen, uz zastoje i duža čekanja. Na zagrebačkoj obilaznici kolona prema naplati Lučko iz pravca Buzina duga je oko osam kilometara, a iz pravca Jankomira oko četiri kilometra, saopštio je Hrvatski auto-klub (HAK).

HAK je pozvao vozače na strpljenje i razumevanje. Intenzitet saobraćaja pojačan je na auto-putevima Rijeka - Zagreb, Bregana - Lipovac, Zagreb - Macelj i Hreljin - Šmrika. Na graničnom prelazu Bajakovo na izlazu iz Hrvatske kolona je duga oko dva kilometra. Na prelazima Klek, Metković, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Rupa gužva je i na ulazu i na izlazu iz Hrvatske, dok je u Novom Selu, Zatonu Doli i Macelju gužva na ulazu u zemlju, objavili su hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja