Najnovije vesti

UŠETAO U POLICIJU: Predao se Šarićev saradnik u Crnoj Gori
Foto: Dado đilas

Šverc kokaina

UŠETAO U POLICIJU: Predao se Šarićev saradnik u Crnoj Gori

Crna Hronika
Bjelopoljac Dejan Šekularac (35), osumnjičen da je član narko-klana Darka Šarića došao u zgradu Centra bezbednosti Podgorica,a zatim će biti sproveden kod istražnog sudije Višeg suda koji će mu odrediti ekstradicioni pritvor

PODGORICA - Dejan Šekularac (35) iz Bijelog Polja, za koga se sumnja da je član narko-klana Darka Šarića, predao se crnogorskoj policiji. Šekularac je u bekstvu bio više od pet godina, a za njim je Interpol Beograd raspisao poternicu zbog šverca droge u okviru međunarodne akcije „Balkanski ratnik“.

Biće izručen Srbiji

- Šekularac je u ponedeljak uveče bukvalno ušetao u zgradu Centra bezbednosti Podgorica i predao se. Pretpostavlja se da mu je poslednja destinacija pre predaje bila Italija. Policajci su ga izveli pred istražnog sudiju Višeg suda u Podgorici, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor - kaže sagovornik iz istrage.

On se u Srbiji sumnjičio da je kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe zajedno s Goranom Sokovićem, koji je i dalje u bekstvu, učestvovao u krijumčarenju 2,7 tona kokaina iz Urugvaja, zbog čega je u oktobru 2010. bio i privođen u Crnoj Gori.
- Protiv Šekularca je u Srbiji vođena istraga, ali privremeno je bila prekinuta jer je bio nedostupan organima gonjenja. Međutim, Ministarstvo pravde Srbije sada će od Crne Gore zatražiti njegovo izručenje, a istraga će potom biti nastavljena. Njemu je u Srbiji već određen pritvor i on će uskoro biti izručen Beogradu - kaže izvor Kurira iz istrage.

Operativac u narko-grupi

Nakon hapšenja Šekularca i Sokovića na osnovu Interpolove poternice iz Srbije 5. februara 2010. u Crnoj Gori, oni su se ubrzo našli na slobodi. U obrazloženju crnogorskog tužilaštva navodilo se da Crna Gora ne izručuje svoje građane, kao i da od srpskog pravosuđa nisu dobili dokaze kako bi protiv Šekularca i Sokovića bio pokrenut postupak.

Dvojica Crnogoraca to su iskoristila i organima gonjenja postala nedostupna u oktobru iste godine, samo nekoliko dana pre potpisivanja sporazuma o međusobnom izručenju građana dve zemlje.
- Šekularac se sumnjičio da je, kao član narko-grupe, bio zadužen za organizovanje i kontrolu prevoza narkotika. Za razliku od njega, Goran Soković je, kako se pretpostavlja, zajedno sa Šarićem bio jedan od glavnih vođa narko-kartela, koji je razvio jake ogranke u Crnoj Gori, ali i u Srbiji - kaže naš sagovornik.

 

Osuđeni narko-bos i saučesnici
ŠARIĆU 20 GODINA ZATVORA

Darko Šarić osuđen je sredinom jula pred Specijalnim sudom u Beogradu na 20 godina zatvora zbog toga što je od početka 2006. do 15. oktobra 2009. organizovao kriminalnu grupu koja je iz Latinske Amerike u Evrope prošvercovala 5,7 tona kokaina. Osim Šarića, na kazne od 11 do 20 godina robije osuđeno je još 18 ljudi, dok je troje oslobođeno. Goran Soković je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

 

Poternica
SPISAK ŠARIĆEVIH BEGUNACA

- Rodoljub Radulović zvani Miša Banana

- Goran Soković

- Marko Pandrc

- Nenad Novaković

- Boško Nedić

- Darko Gazdić

- Milovan Milovac

- Bojan Stanojković

- Petar Obradović

- Marko Račić

- Vladimir Račić

- Mihajlo Ðoković

- Nebojša Sretenović

- Darko Tošić (uhapšen u Amsterdamu)

 

HRONOLOGIJA

- 15. 10. 2009. zaplenom 2,2 tone kokaina u Urugvaju počeo „Balkanski ratnik“

- 30. 1. 2010. raspisana poternica za Darkom Šarićem

- 12. 4. 2010. podignuta optužnica protiv Šarićeve grupe

- 16. 4. 2010. u Crnoj Gori uhapšen Šarićev brat Duško

- 18. 5. 2014. Šarić se predao srpskom pravosuđu

- 5. 6. 2015. počelo mu suđenje

- 13. 7.2015. izrečena presuda za šverc kokaina

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...