ZET VINETU Bivši vlasnik Taša tast kralja kokaina!
Foto: Profimedia

Narko-bos Vinetu i ćerka srpskog biznismena

ZET VINETU Bivši vlasnik Taša tast kralja kokaina!

Crna Hronika -
Istražitelji došli do informacija da je Zoran Matić, bivši hotelijer koji je optužen za podmićivanje sudije, preko Vinetua Čokovića ulagao novac u kupovinu droge u Južnoj Americi

BEOGRAD - Biznismen Zoran Matić (63), nekadašnji vlasnik hotela „Taš“, koji je pre tri dana optužen zbog sumnje da je sa sinom Ðorđem (34) podmitio sudiju Višeg suda u Beogradu Branislava Blažića, jedan je od najbližih saradnika narko-bosa Vinetua Čokovića (52) iz Budve, koji je, prema operativnim podacima, snabdevao kokainom veliki broj zemalja!Prema saznanjima Kurira, Matićeva ćerka Marija (38) već godinama u Madridu živi u vanbračnoj zajednici sa Čokovićem, čija je grupa razbijena u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u Španiji krajem juna, u čemu je učestvovala i srpska policija. Tada je saopšteno da je zaplenjeno 3,5 kila kokaina, 10 miliona evra, automobili, brodovi...Često išao u Španiju- Hapšenje Budvanina i Marije Matić poklopilo se sa privođenjem Zorana i Đorđa Matića u Srbiji. Postoji sumnja da su otac i sin, kada su im stavljene lisice na graničnom prelazu Horgoš, pokušavali da se dokopaju Španije, gde su često odlazili - kaže izvor iz istrage.Matić i njegov sin su navodno, prema informacijama iz istrage, i sami ulagali novac u šverc droge, ali nisu obuhvaćeni velikom međunarodnom akcijom koja je po Čokoviću dobila naziv „Vinetu“ jer je kriminalna grupa razbijena pre nego što se kokain u koji su navodno uložili novac našao na tržištu.- Zoran Matić je, kako se sumnja, učestvovao u finansiranju i organizovanju šverca velikih količina droge iz Južne Amerike u Španiju i druge zapadnoevropske države. Pod izgovorom da ide da obiđe ćerku, često je boravio u Španiji i blizak je Čokoviću - kaže izvor Kurira.On dodaje da se sumnja da je Matić stariji u više navrata zetu slao novac, ali da je čak i sam prenosio veće količine para u Južnu Ameriku. Navodno, crnogorski narko-bos angažovao je tasta da iz Španije putuje u Ameriku i tamo ostvaruje kontakte sa članovima grupe koji su bili angažovani na kupovini i utovaru droge.

- Čoković je imao dobro uhodane načine transporta droge iz Južne Amerike u Španiju, i to uglavnom uz pomoć plaćenih mornara jedne kompanije koja se bavi prekookeanskim prevozom. Drogu su prebacivali i tako što su registrovali legalne firme za uvoz robe, pa su kokain skrivali u tovare koji su bili legalni - objašnjava izvor Kurira iz istrage.Za to vreme, Zoran Matić, kako navodi, redovno se informisao o „poslu“ u koji je preko zeta ulagao novac.- Redovno je održavao kontakte sa ćerkom i zetom, koji su ga preko mobilnog i fiksnog telefona, ali i preko Vajbera i Skajpa obaveštavali o tome kako ide posao sa krijumčarenjem - rekao je naš izvor.

Čeka ih suđenjeU PRITVORU DVA MESECAZoran i Ðorđe Matić, podsetimo, uhapšeni su 17. juna i od tada su u pritvoru. Otac i sin su u međuvremenu optuženi za krivično delo trgovine uticajem jer su, kako se sumnja, sudiji Višeg suda Branislavu Blažiću dali poklon od 1.700 evra da bi izdejstvovao povoljan ishod u postupku koji se vodi protiv Ðorđa Matića. Otac i sin bili su vlasnici firme „Kvalitet gradnja“ u sklopu koje se nalaze hoteli „Taš“ i „Side One“, kao i vila „Mistik“ u Beogradu. Pre godinu dana su navodno izašli iz firme.

MaskaLAŽNI FUDBALSKI MENADŽERVinetu Čoković, koji je rodom sa Cetinja, ali ima prijavljeno prebivalište u Budvi, navodno se u Španiji predstavljao kao fudbalski menadžer da bi pravdao putovanja širom sveta, a zapravo ih je koristio kao paravan za šverc droge. Živeo je na visokoj nozi u luksuznom stanu u Madridu i vozio skupocene automobile. Njegova grupa slučajno je otkrivena u istrazi koja se vodila zbog krađe skupocenih satova vrednih više od 23 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja