BESKRUPULOZNO: Ukradena mesingana ploča sa Muzeja u Šumaricama
Foto: Beta

Čin za osudu i prezir

BESKRUPULOZNO: Ukradena mesingana ploča sa Muzeja u Šumaricama

Crna Hronika -
Sa Muzeja "21. oktobar" u kragujevačkim Šumaricama ukradena je prethodne noći mesingana ploča, a Gradska uprava Kragujevca smatra da skrnavljenje tog muzeja predstavlja čin za svaku osudu i prezir.

KRAGUJEVAC - Kustos Muzeja "21. oktobar" Jelena Davidović rekla je Tanjugu da je krađa mesingane ploče primećena jutros kada su zaposleni došli na posao.

Ploča, dimenzija metar i po sa 70 centimetara, nalazila se na zidu muzeja i na njoj je bio spisak svih organizacija, preduzeća i institucija koji su finansijski pomogli izgradnju muzeja, dodala je Davidović.

Ploča je postavljena 1976. godine kada je muzej otvoren, rekla je ona, dodajući da je slučaj prijavljen policiji koja je obavila uviđaj.

Davidović je dodala da ovo nije prva krađa u Muzeju.

Prema njenim rečima, 2013. godine ukraden je gorionik sa Večnim plamenom, a ranije i skulptura srne, delo akademskog vajara Jovana Soldatovića.

Gradska uprava Kragujevca ukazala je danas da je krađa mesingane ploče sa Muzeja "21. oktobar" čin za svaku osudu i prezir.

"Oni koji su se noćas drznuli da oskrnave simbol kragujevačke tragedije - mesto sećanja na jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, uvreda su za istoriju grada, za kulturu, za streljane i za njihove potomke", kaže se u saopštenju.

Šteta je nemerljiva, ne u materijalnom već u moralnom smislu, jer je Muzej više puta do sada bio na meti huligana koji su u decembru 2011, a potom i 2013. ukrali gorionik Večitog plamena slobode.

"Ko god da je to uradio i šta god da je bio motiv, očekujemo da počinioci tog sramnog čina budu što pre otkriveni i procesuirani", navodi se u saopštenju Gradske uprave Kragujevca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track