Ponovljeno suđenje Mikeliću počinje 24.maja

Ponovljeno suđenje Mikeliću počinje 24.maja

Crna Hronika -
Na ponovljenom suđenju biće ispitano 10 svedoka, od kojih šest na predlog državnog tužilaštva

ZAGREB - Ponovljeno suđenje bivšem premijeru Republike Srpske Krajine Borislavu Mikeliću za ratni zločin protiv civila na području banijskog grada Petrinje , zbog čega je 1993. u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, počeće 24. maja, odlučio je na današnjoj pripremnoj raspravi sudija zagrebačkog Županijskog suda Željko Horvatović.Na ponovljenom suđenju biće ispitano 10 svedoka, od kojih šest na predlog državnog tužilaštva, izjavio je novinarima portparol suda Krešimir Devčić.Posle 24. maja, rasprave će se održati i 25. i 31. maja.Mikelićev advokat Silvije Degen izjavio je da se Mikelić, koji sada kao 73-godišnji penzioner živi u Beogradu, nije pojavio na raspravi i da će mu se navjerovatnije suditi u odsustvu, ali ovog puta uz odabranog advokata i po standardima koji su daleko od onih s početka 90-ih, kada su ljudi osuđivani bez dokaza.Degen je zatražio od sisačkog Županijskog suda obnovu postupka, na šta ima pravo svako ko je osuđen u odsustvu. To mu je udovoljeno, pa je predmet prebačen na zagrebački Županijski sud koji je jedan od četiri specijalizovana suda za ratne zločine.Mikelića je Županijski sud u Sisku 1993. osudio na tada najveću moguću kaznu od 20 godina zatvora, zajedno s još osmoricom optuženih. Svi su osuđeni u odsustvu, a za Mikelićem je bila raspisana poternica.Optužnica je teretila Mikelića da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti i srpskim jedinicama naređivao napade na Petrinju i ostala mesta na Baniji."Svedoci će potvrditi da Mikelić nije učestvovao u tim akcijama, odnosno da je u inkriminisanom periodu bio u bolnici za šta ima i lekarsku dokumentaciju", rekao je Degen.On optužbe protiv Mikelića smatra nebuloznim, a odbranu koju je imao 1993. sramotnom, jer se njegov tadašnji advokat po službenoj dužnosti nije žalio na presudu uz obrazloženje da dokazi upućuju da je Mikelić kriv.Degen je rekao i da su svi optuženi iz tog slučaja kasnije amnestirani, osim Mikelića.Pre rata u Hrvatskoj 1991, Mikelić je bio uspešan direktor petrinjskog "Gavrilovića", a u aprilu 1994. postao je premijer RSK, pa je, iako pravosnažno osuđen, od 1994. učestvovao u razgovorima krajinskih i hrvatskih vlasti, koji su vođeni i u Zagrebu.

Kako pišu mediji, u "Oluji" 1995. beži u Beograd, gde je bio na čelu Odbora za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

Posle toga je, zajedno s Draganom Čičićem iz Petrinje, finansijerom Jugoslovenske levice Mirjane Marković, osnovao mesnu industriju "Galames", a tada se pominjalo i da je odneo neke originalne recepte "Gavrilovića".Bio je i potpredsednik FK "Partizan".Mikelić je 2003. uhapšen zbog sumnje da je umešan u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ali je, kako je rekao Degen, oslobođen tih sumnji.U pritvoru je 2003. proveo tri meseca, a Ministarstvo pravde Srbije tada ga je odbilo da ga izruči Hrvatskoj, koja ga je tražila zbog sisačke presude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track