BRANKA PRPA SVEDOČILA NA SUDU: Kurak mi ne liči na ubicu mog Slavka!
Foto: AP

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

BRANKA PRPA SVEDOČILA NA SUDU: Kurak mi ne liči na ubicu mog Slavka!

Crna Hronika -
Prpa koja je bila u društvu Ćuruvije kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj gde su živeli, potom je ukazala da je ubicu gledala sa zemlje, on je stajao iznad nje

BEOGRAD - Istoričarka Branka Prpa rekla je danas u Specijalnom sud u Beogradu da joj Miroslav Kurak, koji je opužen kao neposredni ubica, ne liči na osobu koja je pucala na Slavka Ćuruviju.

Ona je svedočeći u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju otuženima za ubistvo Ćuruvije, odgovarajući na pitanja Kurakovog branioca Stevana Protića, pojasnila da je Kuraka videla na slici objavljenoj u medijima koju joj je pokazlaa jedna novinarka.

"Tada sam prokomentarisala da mi to lice ne liči na ubicu", navela je ona.

Prpa koja je bila u društvu Ćuruvije kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj gde su živeli, potom je ukazala da je ubicu gledala sa zemlje, on je stajao iznad nje.

"Lice mu je otkriveno samo je na glavi imao crnu vunenu kapu i jaknu. Lice je amorfno, bez nekih fizičkih karakteristika. Imao je široko lice, i krupne crne oči i bio je izuzetno bled"”, ispričala je Prpa koja je prilikom napada zadobila udarac u glavu.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Prpa je opisala da ubica nije bio mogo visok, po njenoj proceni oko 175 centimetara, nabijen, izbildovan i kratkog vrata. Prema njenim rečima, 11. aprila na dan ubistva, Ćuruvija i ona krenuli su u šetnju oko 14 sati i po povratku, u pasažu kuće u Svetogorskoj ulici gde su živeli, Slavko je "počeo da pada kao da se sapleo".

"Slavko je počeo da pada i držao me je za ruku. Okrenula sam se da vidim šta se dešava i tada sam dobila udarac u glavu i pala. Slavko je pao pre mene i ja za njim. Dok sam ležala videla sam čoveka koji je prilazio s pištoljem ka nama koji smo ležali na zemlji. Prišao je Slavku i pucao u mu glavu", ispričala je Prpa.

Onda je čovek s pištoljem došao do nje.

"Ja sam ćutala i gledala i on je ćutao i okrenuo se i mirno i polako otišao sa mesta zločina", rekla je Prpa.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li su na licu mesta bile dve osobe iako je videla samo jednog coveka, Prpa je navela da osoba koja je pucala nije mogla da istovremeno nju udari.

"Zbog toga sam imala osećaj da je mene neko drugi udario. Najviše zbog toga što smo gotovo istovremeno padali", ipričala je ona. Prpa je takođe istkala da je ubistvo Slavka Ćuruvije rezultat represije koja je krenula od oktobra 1998. kada je donet u to vreme novi Zakon o informisanju.

"Slavko Ćuruvija je proganjan na način koji je prvi put zabeležn u političkoj praksi kada je u pitanju nezavisno novinarstvo. Osnov za to je bio Zakon o informisanju", rekla je Prpa svedočeći na suđenju optuženim pripadnicima DB-a za ubistvo Ćuruvije.

Prema njenim rečima, na osnovu tog zakona je bilo moguće ne samo kažnjavanje novnara glavnog urednika i direktora medija, već je uvedena kolektivna krivica. Takođe je uvedena plenidba imovine ne samo redakcijske već i privatne imovine, navela je Prpa tvrdeći da su se sudske odluke o zatvaranju novina donosile u roku od 24 sata što se Slavku i dogodilo prvo sa listom Evropljanin pa i sa ostalim.

Jelena Ćuruvija, Foto: Dado Đilas
Jelena Ćuruvija, Foto: Dado Đilas

Prpa je takođe navela da su ona i Ćuruvija želeli da napuste Srbiju i da je on pokušao da nađe stan u Crnoj Gori, ali da je posle odustao. Nije želelo da ide iz Srbije govoreći "šta mi mogu - mogu samo da me streljaju...", navela je njegova nevenčana udovica.

Ona je takođe dodala da Ćuruvija nije imao političke ambicije, iako se šalio da će osnovati svoju stranku jer nijedna ne valja.

Prethodno je svedočila ćerka ubijenog novinara Jelena Ćuruvija Đurica, koja je istakla imovinosko pravni zahtev prema optuženima, ali nije opredelila iznos. Odgovarajući na pitanja odbrane, ona je navela da su iza njenog oca ostali samo dugovi i prazni računi i da ne zna da je primio bilo kakav "veliki novac".

"Mi smo nasledili ono što smo nasledili, a novca nije bilo. Samo dugovi prazni račun i sefovi", rekla je Jelena Ćuruvija.

Odbrana optuženih je takođe pokušala da pokrene pitanje Ćuruvijinog obezbeđenja odnosno njegovih telohranitelja, ali Jelena nije imala bliža saznjana o njima, niti kako ih je i preko koga njen otac angažovao. Prpa je pak navela da su pripadnici obezbeđenja čuvali i redakciju, ali i njih po potrebi, navodehci da ih je Ćuruvija vodio "više teatralno kada bi negde išli".

Ćuruvija je prema njenom svedočenju, iznajmio je stan u prizemlju njihove kuće, kuće gde su živeli "ljudi koji su ga upozoravali - ko ulazi i izlazi odatle".

Slavko Ćuruvija (1949), bio je novinar i izdavač, osnivač listova Nedeljni telegraf, Dnevni telegraf i Evropljanin. Ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track