PAD AVIONA KOD DOBOJA: Pilot Nikola Aćimović izgoreo u cesni!
Foto: Alternativna

Nesreća u Republici Srpskoj

PAD AVIONA KOD DOBOJA: Pilot Nikola Aćimović izgoreo u cesni!

Crna Hronika -
Nikola Aćimović iz Beograda stradao kada je avion, koji je zaprašivao lisice vakcinama protiv besnila, pao na planini Ozren. Druga dva člana posade povređena, od kojih jedan teže

BANJALUKA - Nikola Aćimović, pilot iz Beograda, poginuo je, a Jaroslav Hartman i Stefan Stevanović povređena su kada se na planini Ozren u Republici Srpskoj srušio avion preduzeća „STS avijacija“ iz Zemuna.

STRAVIČNO Pilot zbog guste magle nije video brdo ispred njih, te je avion posle udara pao na zemlju i zapalio se
STRAVIČNO Pilot zbog guste magle nije video brdo ispred njih, te je avion posle udara pao na zemlju i zapalio se

Telo u olupiniPrema prvim informacijama, avion „cesna golden igls“ najverovatnije se srušio usled loših vremenskih uslova. Pretpostavlja se da zbog guste magle pilot nije video brdo ispred njih, te je posle udara pao na zemlju, a avion se zapalio.Avion se, inače, nalazio na redovnom zaprašivanju lisica vakcinama protiv besnila. Poleteo je oko 13.10 iz avionske baze u Mahovljanima kod Banjaluke. Pad letelice prijavljen je u 13.25 časova, a avion je pronađen na koti Oštrevica oko 16 sati, kada ga je locirao helikopter oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema saznanjima Kurira, u blizini mesta pada pronađena su dva člana posade, dok je u olupini pronađeno ugljenisano telo nastradalog.- Jedan pilot je bio teško povređen, a drugi manje, ali dezorijentisan - navodi za Kurir izvor iz istrage i dodaje da su dva povređena pilota prebačena u bolnicu Doboju.U avionu se nalazio i pilot Jaroslav Hartman iz Stare Pazove, što nam je u razgovoru potvrdio njegov sin Nebojša.- Javljeno mi je da su spasioci pronašli posadu aviona i da ih voze u bolnicu. Moj otac je zadobio teže povrede, čekamo da nam se neko javi i detaljnije nam kaže u kakvom je stanju. Još ne znamo da li ćemo ići da ga obiđemo ili će biti prebačen kod nas u bolnicu - rekao nam je Nebojša Hartman.

POMOĆ Spasioci prevezli povređene u bolnicu
POMOĆ Spasioci prevezli povređene u bolnicu

Formirana komisijaAleksandar Lalović iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH kazao je da će resorni ministar Slavko Matanović formirati komisiju koja će sprovesti istragu o padu letelice.- U ovom trenutku nema informacija šta je eventualni uzrok pada aviona na području Ozrena i sve što bih rekao bilo bi u domenu spekulacija. Komisija je ta koja utvrđuje uzroke pada aviona i nesreća - rekao je Lalović. On je dodao da procedure o imenovanju komisije i proces utvrđivanja uzroka pada letelica traju po nekoliko dana, a u nekim slučajevima čak i meseci.

Preživeo pad... Jaroslav Hartman
Preživeo pad... Jaroslav Hartman

Zaprašivanje lisica protiv besnila, koje su izvršavali radnici „STS avijacije“, projekat je koji je u Republici Srpskoj finansiran od Evropske unije i sprovodi se redovno svake godine. Inače, od početka vakcinacije lisica iz vazduha na našim prostorima zabeležena su čak tri pada aviona, ali niko nije poginuo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track