PRESLUŠAVANJE PRISLUŠKIVANIH RAZGOVORA: Nastavljeno suđenje sudiji Blažiću
Foto: Nebojsa Mandic

Poreska utaja

PRESLUŠAVANJE PRISLUŠKIVANIH RAZGOVORA: Nastavljeno suđenje sudiji Blažiću

Crna Hronika -
BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, preslušavanjem prisluškivanih razgovora, nastavljeno suđenje sudiji Branislavu Blažiću, kao i Zoranu i Djorđu Matiću, zbog optužbi za krivično delo trgovina uticajem.

Blažić je optužen da je zahtevao i uzeo 1.700 evra od Matića kako bi uticao da se donese povoljna odluka u postupku pred Vrhovnim kasacionim sudom (VKS), po vanrednom pravnom leku, za slučaj poreske utaje koji se protiv Djorđa Matića vodio u Višem sudu u Novom Sadu.

Prethodno je sudski veštak potvrdio da je Blažić, koji je imao zdravstvenih problema, sposoban da prati suđenje. Među razgovorima koji su danas preslušani su oni koje su Matići vodili međusobno i sa prijateljima, komentarišući slučaj pred VKS. U razgovoru od 12. maja ove godine, Zoran Matić je rekao sinu da bi "čoveku koji je dobar kao hleb trebalo dati podsticaj od par stotina evra", a Đorđe odgovara "daj mu 500 evra".

Obrazlažući ovaj razgovor, u kom se pominje da je novac trebalo dati izvesnom "Banetu", Đorđe Matić je naveo da je pomenuti Bane - službenik jedne banke koji je trebalo im završi kredit. Istog dana, u večernjim satima, Matići su ponovo razgovarali na istu temu pominjući "četiri čoveka", koja treba da "obezbede".

Na pitanje da li se "četiri čoveka" iz razgovora odnose na četvoricu sudija VKS i da li je došlo do primopredaje novca, Matići su odgovorili da se razgovor nije vodio o sudijama i da novac nikada nije predat. Zoran Matić je takođe naveo da je novac hteo da na prevaru uzme od sina, kako bi imao nešto da pošalje svom vanbračnom detetu, koje se spremalo da ode u inostranstvo. Suđenje se nastavlja sutra.

Odbrana optuženog sudije tvrdi da je presuda VKS doneta 21. aprila, dva dana pre nego što je on imao bilo kakve "sumnjive kontakte" sa Matićima koji se pominju u optužnom predlogu - od maja do juna, te da je optužba zapravo "osveta" jednog tužioca sa kojim je sudija od ranije u sukobu.

U optužnici se pominje da su Matići u više navrata u periodu maj-jun Blažiću dali ukupno 700 evra u restoranima, kao i da su uložili 1.000 evra za renoviranje njegovog stana. Blažić i Matići su sve te optužbe negirali. Svi se nalaze u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor od 24. septembra, a prethodno su bili u pritvoru od 18. juna.

Optužni predlog protiv njih letos je podnelo tužilaštvo za organizovani kriminal za krivično delo trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Krivično delo trgovina uticajem uvedeno je u pravni sistem Srbije 2009. godine. Zoran i Djorđe Matić bavili su se ugostiteljstvom, a nakon prodaje više objekata, počeli su da se bave trgovinom, naveli su mediji nakon njihovog hapšenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track