POTVRĐENO ZA KURIR U HAGU: General Lazarević 3. decembra u Srbiji
Foto: Beta AP

Konačno

POTVRĐENO ZA KURIR U HAGU: General Lazarević 3. decembra u Srbiji

Crna Hronika -
Bivši komandant Treće armije posle odležane dve trećine zatvorske kazne, ozbiljno bolestan, vraća se u Niš

Kako je za Kurir rečeno u Haškom tribunalu general Vladimir Lazarević za desetak dana ispunjava uslove za puštanje na slobodu.

"General Lazarević biće pušten 3. decembra iz pritvorske jedinice u Sheveningenu pošto su se stekli uslovi na osnovu odslužene dve trećine zatvorske kazne. On je od 3. decembra slobodan čovek ali veoma ozbiljno bolestan. Pretpostavljamo da će Lazarević nastaviti lečenje u Srbiji", kažu u Hagu.

Inače, da mu je Hag uračunao vreme koje je proveo u bolnici, kao u slučaju hrvatskog generala Tihomira Blaškića, on je na slobodi mogao da bude još krajem septembra. Međutim, na njegove dopise da mu se to vreme uračuna Sudsko već Haškog tribunala uvek je odgovaralo negativno.

Podsetimo, 2003. Tribunal je podigao optužnicu, koja je njega, Nebojšu Pavkovića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, teretila za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu proterivanja Albanaca sa Kosova, tokom 1999. Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005.

Prvostepeno je osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je posle žalbe kazna smanjena na 14 godina.

Od odlaska u Hag imao je sedam operacija a najmanje godinu dana je pod stalnim nadzorom lekara u Sheveningenu zbog čega nije nikada ni izručen Poljskoj na izdržavanje kazne posle konačne presude.

S.Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track