ADVOKAT BILJIĆ: Žaliću se Strazburu jer su Kornicu kršena ljudska prava
Foto: Marina Lopičić

Traži pravično suđenje

ADVOKAT BILJIĆ: Žaliću se Strazburu jer su Kornicu kršena ljudska prava

Crna Hronika -
BEOGRAD - Vojin Biljić, advokat Aleksandra Kornica, najavio je će se žaliti Sudu za ljudska prava u Strazburu je smatra da su njegovom klijentu ozbiljno prekršena ljudska prava nakon što Kurir objavio da je podneo krivičnu prijavu protiv urednika Informera Dragana J. Vučićevića.

- Neću komentarisati odluku nadležnog tužioca u delu koji se odnosi na ocenu postojanja krivičnog dela, jer smatram da to predstavlja isključivo uverenje Tužilaštva. Međutim, imajući u vidu sve okolnosti ovog slučaja, smatramo da je došlo do ozbiljnog kršenja osnovnih ljudskih prava Aleksandra Kornica - prava na pravično suđenje po Članu 6. Stav 1. Evropske konvencije, prava na psihički i fizički integritet, prava na privatnost, ali i ostalih protektnih garancija.

Napominjem da je Dragan J. Vučićević u toku celog pretkrivičnog postupka kroz medije čiji je glavni i odgovorni urednik u značajnoj meri uticao na ishod postupka, a da je reakcija na takvo postupanje od strane Tužilaštva izostala - rekao je Biljić i dodao:

- Kako u Republici Srbiji protiv ovakve odluke ne postoje delotvorna pravna sredstva, a na to ukazuje i praksa Ustavnog suda Srbije, Kornic će se direktno obratiti Evropskom sudu za ljudska prava za koji verujemo da će dati konačnu odluku o tome da li je on imao pravo na pravično suđenje.

Inače, Kornicu nije bilo dozvoljeno ni da govori o Vučićeviću tokom davanja iskaza u policiji povodom njegove krivične prijave koju je podneo protiv urednika Informera. Više javno tužilaštvu juče je saopštilo da je odbacilo tu krivičnu prijavu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track